Piet van Egmond speelt orgelwerken en improvisaties in de Mozes & Aäronkerk

cd piet van egmond mozes en aaronkerk amsterdam

Na een eerste uitgave met Franse en Belgische werken is er nu een tweede cd waarop Piet van Egmond het Adema-orgel in de Amsterdamse Mozes en Aäronkerk bespeelt. Het zijn historische opnamen uit 1966 en 1967.

Text Example

advertentieDe Stichting Piet van Egmond Documentatiecentrum maakte een tweede selectie uit NCRV-radiouitzendingen die zich in haar archief bevinden. Hoewel het Adema-orgel zijn wortels in de Frans-romantische traditie heeft, kon Van Egmond de grotere werken van Mendelssohn en Liszt er ook prima op kwijt. Dat is op deze cd te horen.

Met Guilmants beroemde Treurmars en Engelenzang klinkt in het hart van de cd toch nog wel romantiek uit Frankrijk. Naast Mendelssohn en Liszt komen met Marco Enrico Bossi en Cornelis de Wolf (‘Wie maar de goede God laat zorgen’) ook Italië en Nederland aan bod.

Het orgel van de Mozes kon Piet van Egmond zeer bekoren. Niet voor niets vierde hij er zijn jubileum toen hij veertig jaar organist was. En rond die tijd werd er ook een serie samenzangplaten ‘Zingen met Piet van Egmond’ opgenomen. Waar anders dan in zijn improvisaties kan je horen hoe het Adema-orgel hem als een handschoen past? Er staan er vier op deze cd.

Lees ook
Piet van Egmond speelt Franse en Belgische orgelwerken in de Mozes & Aäronkerk

Piet van Egmond bespeelt het Adema-orgel in de Mozes en Aäronkerk te Amsterdam (2)

Van Egmond: Improvisatie over Psalm 108; Improvisatie over Psalm 42; Improvisatie over ‘Straks groeten w’onze moederstranden’; Improvisatie over ‘Middelpunt van ons verlangen’; Mendelssohn: Sonate I in f kl.t. op. 65 nr. 1; Bossi: Intermezzo lirico; Guilmant: Marche Funèbre et Chant Séraphique; Liszt: Variationen über ‘Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen’; De Wolf: Passacaglia, Koraal en Fuga over ‘Wie maar de goede God laat zorgen’

Piet van Egmond, Adema-orgel, Mozes en Aäronkerk, Amsterdam

Stichting Piet van Egmond Documentatiecentrum – z.nr., TT 78’35, opnamen 1966 en 1967, prijs € 15,00 | pietvanegmond.nl