Plannen voor ‘orgelrestaurant’ gepresenteerd

Text Example

advertentieOrgelkunst en kookkunst vormen een ideale combinatie volgens voormalig vastgoedhandelaar, orgelfanaat en Bourgondiër Kees van der Graaf. Vanaf april 2007 zullen zijn plannen voor het eerste Nederlandse ‘orgelrestaurant’ te zien zijn op het wereldwijde web.

Waar menig ontwikkeling in de orgelkunst een oversteek maakt van Europa naar de VS, draait Van der Graaf de rollen om. Tijdens een rondreis door de Verenigde Staten bezocht hij het “Organ Stop Pizza” restaurant in Mesa, Arizona. Sinds 1975 is het daar al mogelijk om te dineren onder het genot van orgelmuziek. Centerpiece van het restaurant is het enorme Wurlitzer-bioscooporgel dat vrijwel non-stop tijdens openingsuren wordt bespeeld. Het bracht Kees van der Graaf op het idee het concept van een ‘orgelrestaurant’ te verplaatsen naar Nederland.

“Natuurlijk wel aangepast aan de couleur locale. We willen het beste van de Hollandse keuken en de Hollandse orgelcultuur met elkaar verbinden.”, aldus de Bourgondische orgelliefhebber. “Op het menu komen uitsluitend eerlijke, traditionele Hollandse gerechten met in de hoofdrol de stamppot als ultieme uiting van ons culinaire erfgoed.” Het inspireerde Kees van der Graaf dan ook tot de naam van het restaurant: ‘Orgelprak’.

Hoe het orgel voor ‘Orgelprak’ eruit komt te zien, wil Van der Graaf nog niet helemaal onthullen. “We zijn met onze plannen momenteel in een gevorderd stadium. Binnenkort hopen we de eerste offerteaanvragen in te dienen.” Wel staat voor hem vast dat het orgel een onmiskenbaar Hollands karakter zal krijgen, wat tot uitdrukking gaat komen in dispositie, intonatie, bouwwijze en vormgeving van de orgelkas. Een vaste organist voor het orgel heeft Kees van der Graaf nog niet gecontracteerd. “We willen ook bij toerbeurt talent van Hollandse bodem de gelegenheid bieden om zich te presenteren.”

Voor de huisvesting heeft de voormalig vastgoedhandelaar een tweetal objecten op het oog in het gebied Zuidwest-Veluwe. “De plaatsing van een orgel maakt niet elke locatie geschikt, dus sluiten we nieuwbouw ook niet uit.” De enthousiaste Van der Graaf, die het project met zijn stichting Organa Culinaria financiert, maakt graag de vergelijking met het Orgelpark in Amsterdam: “Twee initiatieven aan de uiteinden van het brede spectrum van de Nederlandse orgelwereld. In Amsterdam cultuur met een grote C, bij ons culinair met grote een C”.

Link

www.orgelprak.com

© 2007 www.orgelnieuws.nl