Postludium [GESIGNALEERD]

Text Example

advertentiePostludium

Wietse Meinardi bespeelt het orgel van de Marturiakerk te Assen

Programma:Toccata in Seven (Rutter); Nun komm, der Heiden Heiland BWV 659 (Bach); Preludium in D (Buxtehude); Liebster Jesu, wir sind hier BWV 731, Erbarm dich mein, o Herre Gott BWV 721, Wo soll ich fliehen hin BWV 646, Preludium en Fuga in C BWV 545 (Bach); Concerto in b (Walther); Herr Gott, nun schleuß den Himmel auf BWV 617, Erschienen ist der herrliche tag BWV 629, Wer nur den lieben Gott läßt walten BWV 642, Ich ruf’ zu dir, Herr Jesu Christ BWV 639, Jesu, meine Freude BWV 610 (Bach); Fuga in C BuxWV 174 (Buxtehude); Fuga in C uit Sonate II (Mendelssohn); Postlude on a ground (Murill); Cantilene (Archer); Thema met variaties (Andriessen)

Uitgave: Wietse Meinardi

Nummer: WPM 0801

Speelduur: 76’58”

Booklet: 12 pagina’s (N)

Prijs: € 15,00 (+ € 2,00 verzendkosten)

Op oudejaarsavond 2002 werd de laatste kerkdienst gehouden in de Marturiakerk in Assen. Het moderne kerkgebouw uit moest plaats maken voor een nog moderner multifunctioneel centrum waarin ook de kerkzaal ‘De Bron’ van de Protestantse wijkgemeente Assen-West werd geïntegreerd. Eind oktober 2008 werd daar een nieuw orgel in gebruik genomen (lees hier meer), want voor het oude Van Gruisen-orgel was geen plaats in de nieuwe kerk.

In januari 2003 werd het orgel gedemonteerd. Wietse Meinardi, sinds 1997 organist van de Marturiakerk en thans van ‘De Bron’, liet de klank vlak voor de demontage vastleggen. Dit jaar verscheen het klankdocument waarvan de opbrengst bestemd is voor de aanschaf van een piano voor de ´De Bron´.

Het orgel van de Marturiakerk werd in 1790 door Albert van Gruisen gebouwd voor de Hervormde Schoterlandkerk in Heerenveen. In 1861 zou L. van Dam & Zoon het ingrijpend verbouwen (rugwerk wordt bovenwerk, verplaatsing klaviatuur naar de zijkant). De Schoterlandkerk werd eind jaren zestig gesloopt, het orgel gedemonteerd en opgeslagen om in 1972 door Mense Ruiter in de nieuwe Gereformeerde Marturiakerk in Assen te worden gebouwd. Drie jaar later werd het orgel met een zelfstandig pedaal in een aparte kas achter het orgel uitgebreid, opnieuw door Mense Ruiter.

Wietse Meinardi laat nog één keer in een programma van Buxtehude tot Rutter een uitgebreid klankpallet van het veelzijdige Marturia-orgel horen. Een overzicht van de gebruikte registraties zijn te downloaden van de site van Meinardi.

Sinds januari 2003 ligt het orgel in opslag bij Orgelmakerij Steendam in afwachting van een andere bestemming. Wellicht wordt dit postludium een preludium op een nieuwe toekomst voor het Van Gruisen-orgel.

Informatie over de bestelwijze, de gebruikte registraties en geluidsvoorbeelden zijn te vinden op de website van Wietse Meinardi http://www.wietsemeinardi.nl/cd.html

Meer over het orgel van Marturiakerk:

http://www.orgelsindrenthe.nl/nederlands/assen04.html

© 2008 www.orgelnieuws.nl