Première schetsen Messiaen in Parijse Notre-Dame

orgue notre dame paris
Orgel Notre-Dame Parijs

Bij de heringebruikname van het orgel in de Parijse Notre-Dame zal dit najaar een première plaats vinden van tot nog toe onuitgegeven werk van Olivier Messiaen.

Text Example

advertentie 

In de mediatheek van het Conservatoire National Supérieur in Parijs bevinden zich nog vele schetsen en aantekeningen van Messiaen die voortkomen uit het lesmateriaal van zijn analyseklas aldaar. Het driedelige werk Les pinsons inconnu stamt volgens de  bibliothecarissen van de mediatheek uit het begin van de jaren vijftig.

 

Partituur

‘We zien hier toch wel overeenkomsten met het grotere werk Reveil des Oiseaux  voor piano en orkest. Messaien speelt tamelijk vrij met de zang van de vogels, waarbij de complexiteit van de textuur nog dichter is dan bijvoorbeeld die van het Livre d’orgue, dat weinig eerder was verschenen. Er was niet veel reconstructiewerk nodig om van de schetsen een bruikbare partituur te maken. Het derde deel was niet meer compleet, waardoor het helaas niet kan worden gebruikt, maar we hebben in ieder geval nog zo’n dertien minuten muziek in de eerste twee delen,  Le pinson battu en Le pinson aveuglé’. Het is de bedoeling dat het werk in eigen beheer van de mediatheek wordt uitgebracht.

 

Première

Een geschikte première voor het werk vond men na overleg met de titulair-organisten  van de Notre-Dame. ‘Messiaen was een groot bewonderaar van het Notre-Dame-orgel, en het heeft als geen ander instrument in Frankrijk de mogelijkheden om Messiaens oeuvre met al haar kleurschakeringen en klankcombinaties haast perfect uit te voeren’.

 

Heringebruikname

De heringebruikname van het Parijse Notre-Dame orgel zal plaatsvinden op een nog nader te bepalen datum in najaar 2014. Nadat in 2012 al een nieuwe speeltafel in gebruik werd genomen, wordt dit jaar het gehele binnenwerk van het orgel Parijse hoofdkerk door het atelier van Bertrand Cattiaux onderhanden genomen. Het orgel wordt geheel uit elkaar genomen, schoongemaakt en hersteld waar nodig, het front wordt integraal gerestaureerd.

 

© beeld: archief www.orgelnieuws.nl