Première twee composities Jacob Lekkerkerker en cd-presentatie Hayo Boerema in Laurenskerk Rotterdam

spring music festival laurenskerk rotterdam
Artvark Saxophone Quartet (© Ruud Baan), Jacob Lekkerkerker, Hayo Boerema & Dick de Graaf

Geïnspireerd door het wekelijkse klokgelui tijdens de eerste lockdown in 2020, en door de stilte in Amsterdam, componeerde organist en componist Jacob Lekkerkerker twee nieuwe composities, die op het Spring Music Festival in de Rotterdamse Laurenskerk in première zullen gaan.

De eerste compositie, Inside Outside is gecomponeerd met samples van kerkklokken van de Sloterkerk, de Oude Kerk en het Vrijheidscarillon in Nieuw-West, en orgels van onder andere de Oosterparkkerk, De Nieuwe Stad, en de Obrechtkerk in Amsterdam. 

Nieuwe concertvorm

Inside Outside is een soundtrack die is gemaakt voor online luisteren, maar het is tevens een nieuwe concertvorm. In concertvorm wordt de soundtrack afgespeeld in de akoestiek van een kerk, waarbij met live musici een klanklaag wordt toegevoegd, die later ook weer onderdeel kan worden van een nieuwe online soundtrack, als een eindeloos herhaalbaar idee. Naast Inside Outside klinkt in de Laurenskerk ook een tweede compositie, Liquid, door Lekkerkerker gecomponeerd met samples van het nieuwe hyperorgel in het Orgelpark.

Spring Music Festival in de Laurenskerk te Rotterdam

In de Laurenskerk wordt tijdens het nieuwe Spring Music Festival ook een nieuwe cd van Laurensorganist Hayo Boerema gepresenteerd, gemaakt in samenwerking met saxofonist Dick de Graaf. En, er klinkt muziek van Bach en Sweelinck en muziek van het nieuwe album van Artvark, Mother of Thousand. Het Spring Music Festival begint om 15.00 uur en wordt voorafgegaan door een concert van de Rotterdamse stadsbeiaardier Richard de Waardt. 

Spring Music Festival. Laurenskerk Rotterdam, Tweede Paasdag, maandag 18 april, 15.00-18.00 uur. Muziek van Bach, Sweelinck, Hayo Boerema & Dick de Graaf, Jacob Lekkerkerker & Artvark. | laurenskerkrotterdam.nl

Inside Outside en Liquid worden in juni tevens uitgevoerd in kerken door heel Nederland, waaronder de Lebuïnuskerk te Deventer (maandag 6 juni, 9.00 uur) en het Orgelpark (donderdag 9 juni, 20.15 uur).