Presentatie Bach-cd en Bach-transcripties Nico van den Hooven

Op zaterdag 5 oktober vindt in de Tuindorpkerk te Utrecht de presentatie plaats van een Bach-cd en Bach-transcripties van Nico van den Hooven (1933-1991). 

Text Example

advertentieDe cd is een uitgave van het label DOCUMENT van voormalig Radio 4-programmamaker Okke Dijkhuizen. De transcripties zijn een publicatie van Boeijenga Music. Het initiatief hiervoor werd genomen door Van den Hoovens beide kinderen, Corline en Henk. Oud-leerlingen Peter van Dijk en Gerrit Christiaan de Gier werkten mee aan de totstandkoming van beide uitgaven.

Nico van den Hooven

Nico van den Hooven werd als concerterend musicus vooral geroemd om zijn Bachvertolkingen. Hij volgde de opleiding Kerkmuziek aan de Protestantse Kerkmuziekschool in Utrecht en behaalde hier testimonia voor cantoraat en orgel, met onderscheiding voor koraalimprovisatie. In 1962 studeerde hij cum laude af aan het Utrechts Conservatorium en won dat jaar ook het eerste Nationaal Orgel Improvisatieconcours in Bolsward. In 1965 werd hem de Prijs van Uitnemendheid toegekend en volgde hij zijn leraar Cor Kee op als hoofdvakdocent orgel aan het Utrechts Conservatorium. Tot zijn pensionering in 1987 leidde hij tientallen orgelstudenten op.

Verrassend materiaal

Van het spel van Nico van den Hooven is nooit een lp of cd verschenen. Een zoektocht door geluidsarchieven leverde echter verrassend materiaal op. De opnamen bevestigen ook vandaag de dag nog zijn faam als Bachspeler, volgens de uitgevers. Het programma op de cd wil laten horen wie Nico van den Hooven was: een musicus die onlosmakelijk verbonden raakte met de muziek van Johann Sebastian Bach.

Bach-concerti

Johann Sebastian Bach bewerkte verschillende kamermuzikale composities voor andere bezettingen, waaronder orgeltrio’s. Nico van den Hooven treedt met zijn bewerkingen van de concerti BWV 1060a en BWV 1062 (deel 1 en 2) nauwgezet in Bachs voetsporen.

Presentatie

De presentatie op zaterdag 5 oktober begint om 15.00 uur. Het Ruprecht-orgel van de Tuindorpkerk wordt bespeeld Peter van Dijk en Gerrit Christiaan de Gier. De toegang is vrij. Na afloop zijn cd en bladmuziek verkrijgbaar. De kerk is gelegen aan de Professor Suringarlaan 1 in Utrecht.