Presentatie Blank-orgel Hervormde Kerk Wijk na groot onderhoud

Blank-orgel Wijk bij Heusden | © foto Ton Bok

Op vrijdag 22 maart zal er in de Hervormde Kerk te Wijk (bij Heusden) een presentatieavond plaatsvinden van het Blank-orgel. Dit instrument, uit 1972, heeft de afgelopen maanden uitgebreid onderhoud ondergaan door Van Rossum Orgelbouw.

Text Example

advertentieHet orgel in de Hervormde Kerk van Wijk werd gebouwd door de firma K.B. Blank en Zoon uit Herwijnen tussen 1971 en 1972. Het verving een orgel van Dekker uit 1920. Willem Retze Talsma trad op als adviseur bij de bouw. Op 24 februari 1972 werd het orgel in gebruik genomen. Het orgel is een voorbeeld van de heroriëntatie op historische bouwprincipes zoals die in de jaren 70 werd ingezet.

Herstelwerkzaamheden

In 1998 en 1999 heeft orgelmaker Henk van Eeken herstelwerkzaamheden uitgevoerd, waaronder het verstevigen van verzakkende frontpijpen, verbeteringen aan de tongwerken (zoals het verlengen van de bekers van de manuaaltongwerken), herstel van de mechaniek, en toevoeging van een tremulant op het gehele orgel.

Klaviatuur orgel Wijk bij Heusden | © foto Ton Bok

Groot onderhoud

Na 25 jaar was opnieuw groot onderhoud noodzakelijk. Onder advies van Cees van der Poel zijn deze werkzaamheden uitgevoerd door Van Rossum Orgelbouw te Wijk en Aalburg.

Bij dit onderhoud is al het pijpwerk uit het orgel gehaald, schoongemaakt en waar nodig hersteld. Het sleepsysteem van de windladen is vervangen en op klassieke wijze ingericht met liegelind-sleepafdichting. Alle conducten zijn vervangen vanwege loodcorrosie. De orgelkas is opnieuw in de was gezet en de labia van de frontpijpen zijn opnieuw verguld. Tot slot is het orgel gestemd in de Werckmeister-stemming die het ook bij de bouw kreeg.

Presentatieavond

De presentatieavond op vrijdag 22 maart begint om 20.00 uur. Adviseur Cees van der Poel zal het orgel demonstreren en de samenzang begeleiden. Gerrit de Jong van Van Rossum Orgelbouw geeft uitleg over de verrichte werkzaamheden. Na afloop is er in gebouw Rehoboth naast de kerk gelegenheid om na te praten.

De toegang is gratis met een collecte ten bate van het orgelfonds. De kerk is gelegen aan de Grote Kerkstraat 26 in Wijk en Aalburg.

Interieur Hervormde Kerk Wijk bij Heusden met Blank-orgel. Ter verbetering van de klankbeleving van het kerkgebouw werd in 2017 een elektronisch akoestisch systeem aangebracht. | © foto Ton Bok

Dispositie

Hoofdwerk (II) C-g3
Bourdon 16 – vanaf c
Prestant I-II 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Gemshoorn 4
Octaaf 2
Cornet (II-)IV – vanaf c
Mixtuur V-VI
Trompet 8 bas/discant

Positief (I) C-g3
Gedekt 8
Prestant 4
Fluit 4
Nazard 3
Octaaf 2
Woudfluit 2
Sexquialer II-III
Dulciaan 8

Pedaal C-f1
Bourdon 16
Prestant 8
Bazuin 16

Werktuiglijke registers
Koppel Hoofdwerk – Positief
Koppel Hoofdwerk – Pedaal
Koppel Positief – Pedaal
Tremulant Positief
Tremulant – gehele werk, 1999