Presentatie boek over Steevens/Assendelft-orgel Waalse Kerk Leiden

Een hemels sieraad van harmonie
Een hemels sieraad van harmonie

Op zaterdag 10 mei wordt in de Waalse Kerk te Leiden een boek gepresenteerd over het onlangs gerestaureerde Steevens/Assendelft-orgel in deze kerk. Het boek met de titel ‘Een hemels cieraad van harmonie’ stond onder redactie van Peter van Dijk en Jaap Jan Steensma.

Text Example

advertentie 

Het eerste exemplaar van dit boek zal die zaterdag tijdens een orgelconcert worden uitgereikt aan musicoloog dr. Jan van Biezen. Het concert in de kerk aan de Breestraat 62 in Leiden begint om 16:30 uur.

 

Steevens/Assendelft-orgel Waalse Kerk, Leiden | © foto Erik van Bruggen
Steevens/Assendelft-orgel Waalse Kerk, Leiden © foto Erik van Bruggen

Rapport

In boek wordt ingegaan op de achtergrond en de bouwgeschiedenis van dit achttiende-eeuwse orgel, de bijzondere organologische kenmerken van het instrument en haar bespelers. Een belangrijk hoofdstuk wordt gevormd door een nog niet eerder gepubliceerd rapport uit 1967 van de in 1990 overleden orgeladviseur Klaas Bolt.

 

Cd

Het boek gaat vergezeld van een cd met Nederlandse orgelwerken uit de achttiende eeuw, uitgevoerd door vier organisten, waaronder de vaste bespeler van het orgel, Erik van Bruggen.

 

Intekenprijs

Het boek werd geschreven in opdracht van de Stichting Muziek in de Waalse Kerk Leiden en komt uit bij uitgeverij Erve Muziek. Het boek (met cd) gaat € 29,50 kosten en is tot en met vrijdag 9 mei verkrijgbaar voor de intekenprijs van € 24,90.

 

Concert

De boekpresentatie zal door Peter van Dijk worden omlijst met werken van Sweelinck, Reincken, Händel, C.P.E. Bach, J.S. Bach/Vivaldi en psalmzettingen van Klaas Bolt. De toegang is gratis, met een collecte na afloop. Aansluitend is er een receptie met hapjes en drankjes.