Presentatie elfde deel orgelencyclopedie

Text Example

advertentieHet Nationaal Instituut voor de Orgelkunst (NIvO) presenteert zaterdag 8 juli het elfde deel van de encyclopedie ‘Het Historische Orgel in Nederland’. De presentatie vindt plaats in de Grote of St. Janskerk in Gouda, waar Jan Franssen – commissaris van de Koningin in de provincie Zuid-Holland – het eerste exemplaar krijgt uit handen van NIvO voorzitter mevrouw Han Lyre.

Tijdens de presentatie bespeelt Christiaan Ingelse het Moreau-orgel van de Janskerk met werken van onder anderen Mozart en Rinck.

De encyclopedie beschrijft in chronologische volgorde ruim tweeduizend historische orgels. Het NIvO geeft het naslagwerk uit, met medewerking van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ).

In het elfde deel van deze encyclopedie worden 129 orgels beschreven uit de periode 1878-1886. Bart van Buitenen schreef voor dit deel een inleidend artikel: ‘Zij schenen zich niet bewust te zijn, welk een kleinood zij bezitten’. Hij beschrijft daarin aspecten van de orgelhistorie van de regio Rijnmond.

In de encyclopedie staan orgels die zijn gebouwd tussen het einde van de 15e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw. Van ieder instrument wordt een kleurenafbeelding afgedrukt, vergezeld van een historische, kunsthistorische en technische beschrijving en een verwijzing naar verdere literatuur. In elk deel staan inleidende artikelen, die de orgelbouw in zijn historische context plaatsen. Ieder deel wordt afgesloten met een persoons- en plaatsnamenregister. Op een kaart van Nederland is aangegeven waar de in het deel opgenomen orgels zich bevinden.

De presentatie is vrij toegankelijk en begint om 12.00 uur.

www.nationaalinstituutorgelkunst.nl

© 2006 www.orgelnieuws.nl

© 2006 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl