Presentatie Kaat en Tijhuis-orgel

Text Example

advertentieKaat en Tijhuis Orgelmakers uit Kampen presenteren zaterdag 26 november het orgel in kerkgebouw De Hofstad in Apeldoorn aan relaties, organisten, pers en belangstellenden. Dat gebeurt in een programma met samenzang, improvisaties en literatuur, waarbij Dick Sanderman uit Rijssen het orgel bespeelt.

Ook wordt er een cd gepresenteerd waarop Sanderman het instrument in al zijn facetten laat horen. Na het programma krijgt iedereen uitgebreid gelegenheid het orgel te bekijken en te bespelen.

Ter ere van het 25-jarig bestaan het bedrijf heeft Kaat en Tijhuis de oorspronkelijk geplande dispositie van 23 stemmen op eigen initiatief uitgebreid naar dertig, waaronder een reservering op het pedaal. De opzet was, een orgel te maken met een dispositie geënt op orgels uit de 19e eeuw, dat beschikt over een warme, robuuste, draagkrachtige maar ook kleurrijke klank, waarin de huidige visie van de orgelmakerij duidelijk hoorbaar is.

Bij de bouw is gebruik gemaakt van bestaand pijpwerk van gelijke factuur dat is aangepast naar het gewenste mensuurbeeld. Het bijmaken van ontbrekend pijpwerk waaronder de eerste 19 pijpen van de Baarpijp 8’, en aanpassingen aan het bestaande materiaal zijn in eigen huis uitgevoerd met uitzondering van de frontpijpen voor de Prestant 8’ en Octaaf 8’.

Adviseur namens de kerk was Hans Kriek. Het orgel werd op 31 augustus in gebruik genomen.

Dispositie

Hoofdwerk C-g3

Prestant 8

Bourdon 16

Salicionaal 8

Roerfluit 8

Octaaf 4

Fluit 4

Quint 3

Octaaf 2

Mixtuur IV-V 1 1/3

Cornet V

Trompet 8

Tremulant *)

Zwelwerk C-g3

Baarpijp 8

Bourdon 8

Viola di Gamba 8

Voix Celeste 8

Prestant 4

Fluit Harmon. 4

Nasard 3

Nachthoorn 2

Terts 1 3/5

Flageolet 1

Mixtuur IV 2

Basson 16

Hobo 8

Tremulant

Pedaal C-f1

Subbas 16

Octaaf 8

Gedekt 8

Octaaf 4

Bazuin 16

Trombone 8 *)

Koppels

Hw-Zw

Ped-Hw

Ped-Zw

*) gereserveerd

Adres kerk: Hofveld 52; kerk open vanaf 14.00 uur.

Het programma begint om 14.30 uur.

© 2005 orgelnieuws.nl

© foto Gérard van Betlehem 2005