Presentatie Reger-opnamen van Piet van Egmond

Op dinsdag 29 november wordt een nieuwe dubbel-cd van Piet van Egmond gepresenteerd met alle 52 Choralvorspiele Op. 67 van Max Reger, uitgevoerd op het Schnitger-orgel van de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle. De presentatie vindt plaats tijdens het eerste Max Reger-concert van Stichting Vox Humana in de Grote Kerk in Zwolle door de Keulse Dom-organist Winfried Bönig. 

Text Example

advertentieSinds de oprichting in 1986 is de Stichting Piet van Egmond Documentatiecentrum al op zoek naar geluidsopnamen van de Amsterdamse organist-koordirigent Piet van Egmond (1912-1982). In haar 30-jarig bestaan bracht de stichting in samenwerking met Edition Festivo al een flink aantal cd’s uit met opnamen uit het privé-archief van de organist, uit het archief van EMI en uit de omroeparchieven. In 1991 verscheen al eens een cd met de grote koraalfantasieën Op. 27 & Op. 52 en de B-A-C-H van Max Reger, gespeeld door Piet van Egmond op het Klais-orgel in de Dom van Keulen.

Zwolle
In 1960 kreeg Piet van Egmond van de NCRV opdracht om alle 52 Choralvorspiele Op. 67 van Max Reger vast te leggen op het Schnitger-orgel in de Zwolse Grote of Sint-Michaëlskerk. De opnamen werden gemaakt in het kader van het G(eestelijk) L(ied)-archief van de NCRV en werden in de loop der jaren gebruikt voor orgeluitzendingen en godsdienstige programma’s.

reger-bundels-op-67-kl
De drie bundels van Regers opus 67 uit de collectie van Piet van Egmond

Beeld en Geluid
In de jaren 80 van de vorige eeuw raakte het GL-archief in onbruik en eind jaren 90 werd het ontbonden en ondergebracht bij het Instituut voor Beeld en Geluid van de Nederlandse Publieke Omroep. Lange tijd was onduidelijk wat er met de Reger-opnamen was gebeurd, totdat audioresearcher Piet Tullenaar ze in gedigitaliseerde vorm aantrof bij ‘Beeld en Geluid’. De Piet van Egmondstichting kreeg toestemming van de NCRV om de Choralvorspiele integraal op cd uit te brengen.

‘Het stemt tot voldoening dat met deze uitgave in het Reger-herdenkingsjaar 2016 weer een belangrijk item aan de discografie van Piet van Egmond is toegevoegd’, zo laat de Stichting Piet van Egmond Documentatiecentrum weten.

De cd wordt gepresenteerd
De cd wordt gepresenteerd tijdens een concert door Winfried Bönig in de Grote of Sint-Michaëlskerk te Zwolle

Toegang
Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is € 17,50. Donateurs van de Stichting Vox Humana hebben gratis toegang, donateurs van de Piet van Egmondstichting betalen € 10,00 op vertoon van hun donateurspas of nieuwsbrief. Kaarten zijn te bestellen via www.stichtingvoxhumana.nl, waar ook informatie over het programma van Bönig te vinden is. De dubbel-cd is alleen die avond voor de actieprijs van € 15,00 verkrijgbaar. Daarna is de 2cd uitsluitend te bestellen via www.pietvanegmond.nl.