PROFIEL Een Nederlander in Haarlem

Text Example

advertentie



Vrijdag 16 juli gaat de editie 2010 van het Internationaal Improvisatieconcours in Haarlem van start. Tot en met dinsdag 20 juli strijden acht kandidaten om de eerste prijs van dit perstigieuze concours. In deze tijd van verhoogde belangstelling voor nationale prestaties geeft orgelnieuws.nl een profiel van de enige Nederlandse deelnemer aan ‘Haarlem’, Wouter van der Wilt.

Naam

Wouter van der Wilt

Woonachtig te

Kapelle-Biezelinge

Opleiding

Studeerde hoofdvak orgel aan het Brabants Conservatorium bij Bram Beekman, kerkelijk orgelspel bij Geert Bierling en improvisatieles bij Henco de Berg. Behaalde in 2008 zijn bachelordiploma cum laude, zijn masterdiploma volgde in 2010. Tijdens zijn master volgde Van der Wilt lessen bij Ludger Lohmann aan de Hochschule für Musik in Stuttgart. Lessen die een vervolg konden krijgen dankzij een beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Masterclasses volgde hij bij Michael Radulescu, Loïc Mallié en Guy Bovet.

Naast zijn conservatoriumstudie studeerde Wouter aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg.

Concoursen

Govert van Wijn Concours 2007, Maassluis – eerste prijs

Govert van Wijn Concours 2008, Maassluis – derde prijs

Nationaal Improvisatieconcours 2009, Orgelpark, Amsterdam – eerste prijs

International Improvisatieconcours 2010, Haarlem – één van de acht kanditaten

6 juli 2010: Geslaagd voor tweede fase orgel

Op dinsdag 6 juli deed Wouter van der Wilt in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes examen voor de tweede fase orgel. De jury, onder voorzitterschap van Martien van Woerkom, beoordeelde het examen met een 8. Hij speelde een programma met de Choralfantasie “Straf mich nicht in deinem Zorn” van Max Reger, een improvisatie in passacaglia-vorm, Prélude et Fugue in f op. 7 nr. 2 van Marcel Dupré, een improvisatie over “Veni Creator Spiritus” (verplichte onderdelen: pedaalsolo, polyritmisch gedeelte en canonische uitwerking van de cantus-firmus) en tot slot Dieu parmi nous van Olivier Messiaen.

Activiteiten

In januari 2010 is Wouter van der Wilt Arjen Leistra opgevolgd als cantor-organist van de Hoflaankerk in Rotterdam-Kralingen. Daarnaast is hij als dirigent, repetitor en begeleider betrokken bij verschillende koren. Van der Wilt is part- time werkzaam als docent beeldende vorming en CKV in het voortgezet onderwijs.

Op vrijdag 16 juli zal Wouter van der Wilt samen met de andere zeven kandidaten de eerste ronde van het Internationale Improvisatieconcours spelen op het Müller-orgel in de Grote of St. Bavokerk. De dag daarna vormt de Philharmonie met het Cavaillé-Coll-orgel het strijdtoneel voor de acht improvisatoren. Dan wordt ook bekend we de vier finalisten zijn die dinsdag 20 juli om de titel strijden.

Link

www.organfestival.nl

© 2010 www.orgelnieuws.nl