Programma Rotterdamse Orgeldagen

Text Example

advertentieDe Rotterdamse Orgeldagen vinden plaats van 30 mei tot en met 7 juni. Tijdens het feestelijke openingsconcert ‘Venetië aan de Maas’ in de Laurenskerk zal de sfeer hangen van de San Marco in Venetië van rond 1600. De kerkruimte wordt gevuld met onder andere klanken van beiaard, vijf orgels, het Nieuw Trombone Collectief. Met de première van een compositie van Peter-Jan Wagemans beginnen de orgeldagen.

Achter de muziek aan loopt het publiek de Laurenskerk binnen, waar een non-stop programma wordt geboden, met muziek van onder anderen Bruckner, Gabrieli, Vivaldi en Murray Schafer. Het publiek verplaatst zich tijdens het concert naar de diverse podia in de kerk.

De Britse orgelvirtuoos Thomas Trotter verzorgt op 2 juni een meestercursus voor orgelstudenten in de Oude Kerk in de Rotterdamse wijk Charlois en op 4 juni op het pas gerestaureerde orgel van de Bergsingelkerk. Deelnemers worden nationaal geselecteerd. De les is in de kerk te volgen via een videoverbinding. De meestercursussen monden uit in een Masterclass concert gegeven door de deelnemers op 5 juni in de Bergsingelkerk.

Onder de regie van het lectoraat Community Arts van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten en in samenwerking met de Stadsblazers en de Stadsorganist gaan een fanfareorkest, een Antilliaanse brassband, conservatoriumstudenten en een organist een nog niet eerder uitgevoerde compositie vertolken. In oefensessies wordt het project voorbereid. De resultaten komen tot klinken tijdens het lunchconcert in de Grote Zaal van de Doelen. De deelnemers gaan deels improviseren en zijn daardoor tegelijkertijd componist en uitvoerder.

Tijdens de openingsdag is er van 14.00 tot 17.00 uur een symposium over de toekomst van de orgelcultuur: Thema is ‘De stadsorganist en zijn omgeving’.

Verder zijn er de Rotterdamse Orgelcanon concerten met de organisten: Bas de Vroome, Aart Bergwerff, Bernard Winsemius, Hayo Boerema, Arjen Leistra en Geert Bierling.

Tijdens de slotdag is er een orgelfietstocht die voert langs de Doopsgezinde kerk, de Paradijskerk, de Laurentius en Elisbethkathedraal en de Pelgrimvaderskerk. Rien Donkersloot, Jan Hoegee, Bert van Stam en Gottfried Drywa bespelen de orgels.

Het complete programma staat op

www.rotterdamseorgeldagen.nl

© 2008 www.orgelnieuws.nl