Proper-documentatie Roel Walsma in Kamper archief

Maandag 18 augustus werd de documentatie over de orgelmaker Proper uit het archief van de in 2013 overleden Proper-kenner Roel Walsma overgedragen aan het Gemeentearchief Kampen. Daarmee wordt het materiaal publiek toegankelijk voor verder onderzoek.

Text Example

advertentie 

Roel Walsma deed veel onderzoek naar het werk van de Kamper orgelmaker Jan Proper. Dat resulteerde in 2005 tot de publicatie van het boek ‘Jan Proper (1853-1922) orgelbouwer op het grensvlak van ambachtelijk en industrieel’. Op basis van reacties van lezers en eigen onderzoek volgenden in de jaren daarna nog vier katernen met aanvullingen op het boek.

 

Walsma verzamelde veel schrift- en beeldmateriaal van Proper, zijn orgels en soms ook ‘voorganger-orgels’. Het archiefmateriaal was door hem al goed geordend. Op initiatief van Victor Timmer werd het door de nabestaanden aan het Gemeentearchief Kampen geschonken waar het definitief zal worden geïnventariseerd.

 

De overdracht aan het Gemeentearchief vond maandag 18 augustus plaats in het bijzijn van enkele familieleden van Walsma.

 

Foto: voormalig Proper-orgel (1912) in de Nieuwe Kerk te Kampen