Quintus Orgelconcours Kampen: driemaal Bach in de prijzen

De tweede editie van het Quintus Orgelconcours in Kampen is gewonnen door Martien de Vos. Het concours kende vijftien deelnemers, die op het historische orgel van de Broederkerk muziek ten naar eigen keuze ten gehore mochten brengen, met een maximale speelduur van tien minuten. De jury bestond uit Bovenkerkorganist Ab Weegenaar, orgeldocent Hans Noordhof van Quintus Centrum voor Kunsteducatie en juryvoorzitter Jaap Zwart.

Text Example

advertentieDe jury wees zes finalisten aan, die elk één van hun keuzewerken nogmaals ten gehore mochten brengen. Het waren Martien de Vos (Ooltgensplaat), Ard Jan Koster (Rijssen), Albert Meuleman (IJsselmuiden), Ronald van Leeuwen (Huizen), Nils Hellemans (België) en Diederick Clements (Scherpenzeel). Laatstgenoemde was in 2011 winnaar in de jongste deelnemerscategorie; Erik Bakker (Rijssen) won toen de prijs in de catgorie 15 jaar en ouder.

Deze keer gingen de prijzen naar deelnemers die in de Finale muziek van Bach ten gehore brachten. De derde prijs was voor Ronald van Leeuwen, die variatie 10 uit de partita ‘Sey gegrüsset, Jesu gütig’ vertolkte. Albert Meuleman kreeg de tweede prijs voor zijn uitvoering van de dorische Toccata. Eerste prijswinnaar Martien de Vos speelde BWV 539, het Praeludium en Fuga in d (met de ‘vioolfuga’).

Juryvoorzitter Jaap Zwart vertelde in zijn toelichting dat het een bijzonder moeilijke beslissing was geweest: de deelnemers deden weinig voor elkaar onder en het gemiddelde niveau was hoog. “De orgelcultuur lééft, wat we vandaag hebben gehoord is voor ons een stimulans om door te gaan met dit concours”, aldus organisator Harry Hamer van Quintus.

© 2013 fotografie Dick Sanderman