Raalte krijgt internationaal orgelconcours

Text Example

advertentieHet Cultuurfonds van de R.K. Basiliek van de H. Kruisverheffing in Raalte heeft in samenwerking met de Andriessen-de Klerk Stichting een internationaal orgelconcours uitgeschreven. Het concours wordt op 14 en 15 mei 2010 gehouden op het Adema-orgel in de Raalter basiliek. De orgelmuziek van Hendrik Andriessen en Albert de Klerk staat dan centraal.

In 2008 werd de restauratie en overplaatsing van het Adema-orgel (43/III/P, afkomstig uit de St. Michaëlkerk te Zwolle) in Raalte voltooid. Het cultuurfonds van de de basiliek ziet zich “gezien de grote verdienste van beide componisten, als morele taak en bijzonder genoegen om de muziek van de nestoren van de RK kerkmuziek onder de aandacht te brengen van het publiek in Oost-Nederland, maar ook in de ons omringende landen.”

Het fonds vond in de Andriessen-De Klerk Stichting, die de uitvoering van het werk van beide componisten bevordert, een promotor bij uitstek. Voor dit concours gaat het cultuurfonds de samenwerking met de stichting aan.

De voorronde van het concours wordt gehouden op vrijdag 14 mei. De finale wordt op zaterdagavond 15 mei om 20.00 uur gespeeld. De jury bestaat uit Leo van Doeselaar (voorzitter), Gemma Coebergh en Gonny van der Maten. Het prijzenpakket bestaat uit een geldbredrag van € 1.000 voor de eerste prijs, € 750 voor de tweede en € 500 voor de derde prijs.

De kandidaten moeten zijn afgestudeerd voor de 2e fase orgel in of na 2006, of in 2010 begonnen aan de 2e fase en studenten aan het eind van de 1e fase. Zowel binnen- als buitenlandse kandidaten krijgen hun reiskosten tot een bepaald maximum vergoed.

De jury selecteerde de volgende werken:

Voor de vooronde:

‘Dic nobis Maria’ uit Tres Meditationes Sacrae – Albert de Klerk (uitg. Donemus)

Passacaglia – Hendrik Andriessen (uitg. Zengerink)

Etude II uit Quattro Studi van Hendrik Andriessen (uitg. Zengerink)

Voor de finale:

Choral I – Hendrik Andriessen (uitg. Zengerink)

Prelude en Fuga – Albert de Klerk (uitg. Zengerink)

Variaties over ‘Laudes Organi’ – Albert de Klerk (uitg. Moebiprint)

Deelnemers kunnen zich aan melde vóór 1 april 2010 bij:

Secretaris cultuurfonds basiliek H. Kruisverheffing

Winterkoninkje 1

8103 BN Raalte

[e] johulzebosch@hetnet.nl

Links

www.kruisverheffingraalte.nl

www.andriessendeklerkstichting.nl

Over het Adema-orgel in Raalte

Adema-orgel uit 1926begint in Raalte aan derde leven

© 2009 www.orgelnieuws.nl

© 2009 fotografie: www.orgelfotografie.nl