Rainbow Toccatas – Paul Ayres, St Barnabas, Ealing, London

cd Rainbow Toccatas Paul Ayres PRCD 1159

Louis van Dijk zorgde bijna een halve eeuw geleden voor reuring met zijn orgelbewerkingen van Beatles-liedjes (Bert Rebergen schreef er voor deze site een aardige column over). Tijden zijn veranderd: tegenwoordig doet zoiets hooguit nog de wenkbrauwen fronsen van een select groepje puriteinen.

Text Example

advertentieDe Engelse componist Paul Ayres is er in elk geval niet vies van. Hij staat erom bekend dat hij graag klassieke stukken ‘hercomponeert’ en populaire thema’s ‘klassiceert’. Voorbeelden van beide vinden we op deze cd met eigen werk van Ayres, gespeeld door de componist zelf.

Ayres is een groot liefhebber van de Beatles en bewerkte inmiddels negen van hun songs voor orgel; de wervelende Toccata over All you need is love is zijn tot nu toe bekendste werk. Het is Ayres niet te doen om een zo overtuigend mogelijke vertaling van het origineel naar het orgel – gelukkig niet. Nee, hij gebruikt diverse stijlen en vormen om de Beatles-thema’s een nieuw jasje te geven.

Zo krijgt Yesterday een barokke tint en verschijnt Michelle ineens in een impressionistisch gewaad. Bij Eleaor Rigby put de componist uit het werk van Mendelssohn en Franck. Een bijzondere vondst is de combinatie van Bachs Sinfonia BWV 156 met Hey Jude. Ayres laat de melodieën bijna naadloos in elkaar overgaan. Hier is duidelijk een creatieve geest aan het werk.

De cd ontleent zijn naam aan het gelijknamige lied uit de film The Wizard of Oz. Ayres gebruikt het thema voor een vierdelige sonate. Verder speelt hij een aantal delen uit een aan een vriend opgedragen suite, een variatiereeks over een bekend kerstlied en een ‘remake’ van Bachs beroemde d-moll. Het orgel van St Barnabas in de Londense wijk Ealing voldoet aan alle wensen van de componist, die zijn muziek op aanstekelijke wijze toelicht in het booklet.

Wie zich graag buiten platgetreden paden begeeft, kan aan deze prettige cd zijn of haar hart ophalen.

 


Rainbow Toccatas

Paul Ayres plays the organ of St Barnabas, Ealing, London
All music written or arranged by Paul Ayres

Four movements from Suite for Eric (Toccata, Aria, Duo, Intermezzo); Variations on Es ist ein Ros’ entsprungen; Mostly Bach’s Toccata and Fugue in D minor; Fantasy -Sonata Over the Rainbow; Pieces based on Beatle tunes (Prelude on Eleanor Rigby, Toccatina on Here Comes the Sun, Lament on And I love her, Trio on Ich steh’ mit einem Fuss im Grame and Hey Jude, Danse Macabre on Norwegian Wood, Recitative on Yesterday, Concerto on I want to hold your hand, Adagio Cromatico on Michelle, Toccata on All you need is love)

Label: Priory Records
Nummer: PRCD 1159
Speelduur: 80 minuten
Booklet: 16 pagina’s (EN)
Prijs: £ 11,99 (ca. € 14,00)
Bestelinformatie: www.paulayres.co.uk