RECENSIE 24 Préludes pour orgue

Text Example

advertentieKauffmann heeft een cd samengesteld in de ‘24-traditie’: we hebben de 24 preludia et fugae van Bachs Wohltemperiertes Klavier (I), de 24 preludes van Chopin, diens 24 etudes, Viernes 24 Pièces en style libre en 24 Pièces de Fantaisie, de 24 Préludes pour orgue van Fleury en de 24 Préludes Liturgiques van Litaize. De nieuwe gelijkzwevende stemming opende als eerste voor Bach de weg tot het componeren van een caleidoscoop van preludes in de 24 toonsoorten (majeur en mineur).

Kauffmann heeft uit het werk van Vierne (24 Pièces en style libre), Fleury (24 Pièces pour orgue) en Litaize (24 Préludes Liturgiques) een boeket samengesteld van 24 stukken. Vooral van het werk van Fleury en Litaize zijn niet zo veel opnamen.

Het orgel – in aanleg van Cavaillé-Coll (1863), precies honderd jaar later uitgebreid door Roethinger (1963) – weet goed weg met Fleury en Litaize en ook wel met Vierne. De opname vind ik wat direct, zelfs droog. Meer ruimtelijkheid had zowel orgel als muziek beter uit de verf doen komen.

Kauffmann speelt verzorgd en heeft zowel technisch als muzikaal voldoende in huis om deze muziek goed tot klinken te brengen. Voor de liefhebber van twintigste-eeuws Frans repertoire een waardevolle aanvulling: grotendeels minder bekende werken goed gespeeld op een minder bekende Cavaillé-Coll. [ARJEN VAN KRALINGEN]

Jacques Kauffmann

24 Préludes pour Orgue

Grand Orgue Cavaillé-Coll de l’Église St.-Étienne de Mulhouse

Extraits des 24 Pièces en style libre, op. 31 (Vierne), Extraits des 24 pour orgue (Fleury),
Extraits des 24 Préludes Liturgiques (Litaize)

Label: Skarbo

Nummer: DSK1103

Speelduur: 77’50

Booklet: 12 pagina’s (EN/FR)

Prijs: € 23,75

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2012 www.orgelnieuws.nl