RECENSIE A Parry Collection

Text Example

advertentieSir Charles Hubert Hastings Parry (1848-1918) was de zestig al gepasseerd toen hij zich stortte op het componeren voor orgel. Zijn orgeloeuvre past op één cd maar is van een ongelooflijke rijkdom. Opvallend is ook dat het zo duidelijk de mogelijkheden van het instrument benut en met name het pedaal een zeer zelfstandige rol laat vervullen.

Evenals Brahms lijkt ook Parry meer geïnspireerd door de polyfone erfenis van de ‘stylus fantasticus’ van de vroege achttiende eeuw en uiteraard door Bach dan door de op een geheel andere vrijheid gebaseerde muziek van Wagner. Ook dringt de vergelijking met Reger zich op. Bij Parry, Engelsman als hij is, is het toch allemaal wat compacter en melodieuzer. Overzichtelijker ook.

Ook technisch gesproken is Parry’s muziek niet voor ‘watjes’ en David Goode stort zich met een grote dosis virtuositeit op Parry’s noten. Zijn eigen orgel, dat van de kapel van Eton College, is daarvoor welhaast het ideale voertuig. De kapel heeft een prima maar niet te overdadige akoestiek en het orgel is één van Engelands topinstrumenten. Het uit 1902 daterende rein pneumatische (!) orgel beschikt over pittige tongwerken en heldere labialen en mixturen, ideaal voor Parry’s muziek. Met name de Toccata and Fugue in G (‘The Wanderer’) en de zeven Choral Preludes krijgen van Goode een gloedvolle vertolking. In de Fugue van ‘The Wanderer’ hadden wij wellicht iets meer legato en een daardoor vloeiender opbouw willen horen (zoals Parry het zelf ook aangeeft in de partituur) maar dat is een detail. We kennen voorlopig geen opname van Parry’s orgeloeuvre waar alle elementen (orgel, organist, uitvoering, registratie) zo ideaal verenigd zijn.

Het zou fijn zijn als de verspreiding van deze schijf het werk van Parry ook in Nederland op de kaart zou zetten. De grote werken zouden het fantastisch doen op orgels zoals die in Doesburg, Utrecht (Dom) of Breda. Daarvoor mag die Psalm van Reubke voor mij best een paar jaar afwezig zijn op de concertprogramma’s…. [AART DE KORT]

A Parry Collection

The Hill Organ of Eton College Chapel

David Goode

Toccata and Fugue in G (The Wanderer); Chorale Preludes: Rockingham – St Cross – St Ann’s – Melcombe – Dundee – Martyrdom – Hanover; Chorale Fantasia on ‘O God our help’; Elegy; Chorale Fantasia on ‘The Old Hundredth’; Chorale Fantasia on an Old English Tune ‘When I survey the wondrous cross’; Fantasia and Fugue in G major.

Label: Regent Records

Nummer: REGCD365

Speelduur: 70’19

Booklet: EN

Prijs: € 17,50

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2013 www.orgelnieuws.nl