RECENSIE Arno van Wijk – Grote of Maria Magdalenakerk Goes

Text Example

advertentieArno van Wijk verruilde in 2009 de orgelbank van de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel voor die van de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes. Hij volgde daarmee Kees van Eersel op als organist van het Marcussen-orgel uit 1970, een instrument dat te boek staat als ‘compromisorgel’. Nu heeft het woord compromis, ook als het gaat om orgels, niet zelden een negatieve lading, maar wat Goes betreft zie ik geen reden voor dergelijk negativisme.

Kees van Eersel liet op de cd’s die hij in 1991 en 2004 maakte al horen dat dit orgel muziek uit verschillende tijden en landen aankan. Deze nieuwe cd van Arno van Wijk sluit daar mooi bij aan. Orgel en organist laten zich van diverse kanten horen. Van robuust (Buxtehude) tot fijnzinnig (Scheidemann) tot dartel (Wammes). In Bachs Pièce d’Orgue creëert Van Wijk met klein gehouden registraties een bijna kamermuzikale sfeer. De drie Psalmen voor orgel van Cor Kee zijn het orgel op het lijf geschreven. Maar de echte lakmoesproef is waarschijnlijk toch de muziek van Reger, Franck en Langlais. Het vredeslied van laatstgenoemde klinkt op de Marcussen verrassend mystiek. De bijzondere – want in zekere zin indirecte – werking van het zwelwerk zorgt samen met de tongwerken voor de broodnodige diepte in Reger en Franck. Ongetwijfeld zijn er met name voor deze stukken idealere instrumenten denkbaar, maar Van Wijk zet ze desondanks heel overtuigend neer. De conclusie mag dan ook luiden dat de kersverse stadsorganist van Goes met deze cd een veelzijdig en fraai geschilderd portret van zijn orgel aflevert.

[JOOST VAN BEEK]

Arno van Wijk – Grote of Maria Magdalenakerk Goes

Praeludium C-Dur, BuxWV 137 (Buxtehude); Christ lag in Todesbanden (Scheidemann); Pièce d’Orgue, BWV 572 (Bach); Allein Gott in der Höh’ sei Ehr, BWV 662 (Bach); Introduktion und Passacaglia (Reger); Uit ‘Psalmen voor Orgel’: Den 5den Psalm, Den 77sten Psalm, Den 91sten Psalm (Kee); Chant de Paix, op. 40 (Langlais); Miroir (Wammes); Pièce Heroïque (Franck).

Label: Tuliprecords.nl

Nummer: TURE185009

Speelduur: 72’49

Boekje: 20 pagina’s (NL/EN)

Prijs: € 18,50

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2012 www.orgelnieuws.nl