RECENSIE Aus der Neuen Welt – Dvo?ák in Dresden

aus der neuen welt kaufmann orgel

In 1992 stond ik in Dresden verbijsterd bij de puinhoop die ooit de immense Frauenkirche was geweest. Ik hield het toen niet voor mogelijk dat die in 1945 verwoeste kerk ooit nog in oude glorie zou herrijzen. Maar het is toch gebeurd.

Text Example

advertentieEr kwam in 2005 ook weer een orgel in, dat er aan de buitenkant net zo uitziet als het bij het bombardement verwoeste orgel van Gottfried Silbermann uit 1736. Johann Sebastian Bach speelde op dat vorige orgel, kort na de ingebruikname. De bouw van de kerk was toen nog niet eens helemaal afgerond.

Het innerlijk van het orgel is geen Silbermann-reconstructie, al hebben de dispositie van 1736 en 2005 wel overeenkomsten. Orgelbouwer Daniel Kern voegde aan de Silbermann-achtige dispositie een groot Frans-romantisch Récit Expressif toe, zestien stemmen groot. 

De broers Markus en Pascal Kaufmann zijn allebei organist en pianist. Ze geven samen veel concerten. Pascal is getalenteerd als maker van transcripties. Ze spelen op deze cd de bijna een uur durende transcriptie voor orgel vierhandig van Antonín Dvo?áks Symfonie ‘Aus der neuen Welt’. Hoe knap gemaakt ook, voor mijn gevoel wil de orkestmuziek van deze Boheemse componist maar geen orgelmuziek worden. Dat geldt vooral voor de luidere passages. Maar spelen kunnen die jongens wel.

Het boekje noemt het orgel in de Frauenkirche een ‘geslaagde brug tussen de orgeltradities’ van Silbermann en Cavaillé-Coll. Daar zit nog een probleem dat ik met deze cd heb. Mij kan het instrument namelijk niet bekoren. Vooral in de luidere passages heeft het te weinig karakter.

Waardering: 2.5 uit 5.

Aus der Neuen Welt

Dvo?ák: Humoreske op.101/7 (tr. Edwin Lemaire) Sinfonie Nr. 9 op. 95 ‘Aus der Neuen Welt’ (tr. orgel vierhandig Pascal Kaufmann); Liszt: Der Heilige Fransziskus von Paula auf den Wogen schreiend (S.175) (tr. orgel vierhandig Pascal Kaufmann).

Markus & Pascal Kaufmann, Kern-orgel (67/IVP), Frauenkirche, Dresden (D)

Querstand – VKJK 1908; TT 63’26, opname 09 en 10/2019, booklet 16 pagina’s DU/EN; prijs € 18,00 | vkjk.de