RECENSIE Bach and his students


Cd’s met muziek van Johann Sebastian Bach en zijn leerlingen blijven interessant. Ze bewijzen zonder uitzondering dat geen van de leerlingen de meester overtreft, maar gezien diens genialiteit zegt dat op zichzelf nog niet zoveel. En laten we ook niet vergeten dat sommigen van Bachs leerlingen destijds beroemder waren dan hun leermeester. Peter Van de Velde heeft op deze cd een aantal van die leerlingen tegenover hun leraar geplaatst. Het hoe en waarom daarvan beschrijft hij in de toelichting in het begeleidende boekje.

Text Example

advertentieHet begin is voor de meester zelf. Van de Velde kiest in BWV 547 voor een vrij lichte registratie. De Triosonate kent een vergelijkbare aanpak. Sprankelend en lichtvoetig spel! Wat de leerlingen betreft zijn er behoorlijk wat onderlinge verschillen waar te nemen. Waar het werk van de één nog een zeer groot stempel van zijn leraar draagt (Krebs), staat de ander al met één been in een nieuwe stijlperiode (Kittel). Daarbij moet wel worden aangetekend dat deze vergelijkingen soms een beetje mank gaan: zo kreeg bijvoorbeeld Kittel veel korter les van Bach en overleed hij bijna dertig jaar later dan Krebs. Peter Van de Velde weet de onderlinge verschillen goed te treffen, zodat de luisteraar en passant ook nog een lesje muziekgeschiedenis meekrijgt.

De keuze voor het mij tot voor kort onbekende Delhaye-orgel van Melsele is een gouden greep. Wat meteen opvalt is het zuidelijke, zangerige karakter van het instrument. De orgelklank is ongekend helder, met verleidelijke fluiten en gloedvolle tongwerken. De fraaie akoestiek van het kerkgebouw werkt plezierig mee.

Christoph Martin Frommen is verantwoordelijk voor de sublieme opname.

Om kort te gaan, deze cd geeft het orgel van Melsele het brede podium dat het verdient.

Bach and his students

Peter Van de Velde plays the Louis Delhaye organ of the Church of Our Lady in Melsele (B)

Praeludium & Fuge in C, BWV 547; Dies sind die heil’gen zehn Gebot, BWV 678; Trio Sonata No. 6 in G, BWV 530 (J.S.Bach); Choral mit 4 Veränderungen ‘Straf mich nicht in deinem Zorn’ (J.C.L. Kittel); Fuga à 2 Wq, 119/2; Fuga à 3, Wq 119/3; Fuga à 4, Wq 119/7 (C.P.E. Bach); Fuge über BACH (J.C. Bach); Wir glauben all an einen Gott, BWV 740 ( J.S. Bach-J.L. Krebs?); Fantasia sopra ‘Freu dich sehr, o meine Seele’ (J.L. Krebs); Trio in G (G.A. Homilius); Toccata und Fuge in E (J.L. Krebs).

Label/nummer: Unda Maris UM-20531
Speelduur: 71’21”
Boekje: 16 pagina’s NL/ENG
Prijs: € 21,95

Uitvoering * * * *
Opname * * * * *