RECENSIE Bach in Noordwolde door Jan Harryvan

We kennen Jan Harryvan van onder andere een opname van Duruflé’s Suite voor orgel op. 5 op het orgel van de Kathedrale Basiliek van Haarlem, maar het gerecht dat we nu proeven komt van een heel andere menukaart. Bach in Noordwolde door cantor-organist Harryvan: een poëtische en kamermuzikale Bach. De akoestiek lijkt wat benepen, maar daar zijn liefhebbers voor, die juist de intimiteit van zo’n opname waarderen.

Text Example

advertentieHarryvan speelt soepel en gedreven, bijvoorbeeld in de prachtige Fuga in g (BWV 542). In het Erbarme dich mein, o Herre Gott (BWV 721) horen we de weemoedige fluiten van Huisz (ca. 1658); wonderschoon. Zo ook in het Liebster Jesu, wir sind hier (BWV 730): zó klinkt een oud Gronings dorpsorgel. Het stoort mij niet dat de mechaniek zich in de zachte delen krachtig roert.

Luisterend naar de Vox Humana van Freytag in de tweede versie van Liebster Jesu, wir sind hier (BWV 731) kun je horen hoe men vroeger zong, zoals we weten van Klaas Bolt. Ook de beide Sonates (VI in G, BWV 530 en V in C, BWV 529) komen bekoorlijk en fijntjes tot klinken.

Misschien niet meteen de vulling van een gat in de markt, maar wel een verzorgde en hoogwaardige productie. Het dunne boekje vermeldt geen registraties. Heel origineel is wel de cover. Verschillende grijze kleurpotloden imiteren orgelpijpen en symboliseren de kleurrijkheid van de Noordwolder parel.

J.S. Bach – Jan Harryvan

op het orgel van de Hervormde Kerk te Noordwolde (Gn)

Speelduur: 73’50”

Booklet: 4 pagina’s (NE)

Prijs: € 15,00

Bestellen: www.groningenorgelland.nl