RECENSIE Bach Master – Teacher Vol. I

Text Example

advertentieMisschien wel de fraaiste speeltafel van ons land, en zelfs internationaal doet het Goudse orgel wat dat betreft echt mee. Wat betreft de klank lijkt het instrument echter wat in de schaduw te staan van andere roemruchte Nederlandse orgels.

Zulke (voor)oordelen worden in onze orgelwereld vaak nagepraat maar de liefhebber doet het kleine zusje van Haarlem (citaat) en zichzelf dan toch tekort. Laat het Goudse orgel in zijn eigenheid (haar eigenheid is hier beter) spreken, en dan vooral onder de handen van Ingelse.

Ingelse kent het orgel als geen ander en dat blijkt uit zijn uitgelezen registratiekunst. “Less is more” gaat hier helemaal op. Ingelse nam jaren geleden op zijn orgel op overtuigende wijze een recital met onder meer Regers opus 135b op. Mozart volgde, en meerdere Bach cd’s. Recentelijk nog een boeiend recital met Hollandse meesters, waaronder enkele prachtige miniaturen van Ingelses eigen hand.

De laatste plaat heet “Bach: Master – Teacher”. Een heel aantal opgenomen werken diende namelijk een educatief doel. Ingelse nam 15 van driestemmige Inventionen op, door Bach Sinfonia’s genoemd. De leerlingen moesten de meerstemmige techniek onder de knie krijgen en ‘cantabile’ leren spelen. Ingelse demonstreert met verve hoe het kan. De kamermuzikale kwaliteiten van het Moreau-orgel komen goed tot hun recht. Wat wordt bijvoorbeeld het affect van Sinfonia 9 in F raak getroffen!

Ook de koralen worden klinken verfijnd in Nederlands langste kathedraal. Nun komm’ der Heiden Heiland klinkt echter wel eerder zwaarmoedig dan verwachtingsvol. De plaat wordt afgesloten met de bekende Fantasie en Fuga in g BWV 542. Gelukkig maakt Ingelse smaakvol gebruik van terrassen in de Fantasie, die hij in majeur besluit. Ik heb genoten van die prachtig gearticuleerde pedaalpartij en de subtiele versieringen in de Fuga.

Een smaakvolle en originele (Sinfonia’s) Bach cd uit een van onze fraaiste stadskerken. Ingelse laat zijn historische instrument op haar voordeligst klinken en de bekende opnametechnicus heeft zijn partijtje weer meegespeeld. [ARJEN VAN KRALINGEN]

Bach Master – Teacher Vol. I

Christiaan Ingelse, Grote of St.-Janskerk te Gouda

Präludium, trio und fuge B-Dur, BWV 545B

Nun komm, der Heiden Heiland, BWV 599

In dulci jubilo, BWV 608

Christe, du Lamm Gottes, BWV 619

Erstanden ist der heilge Christ, BWV 628

Komm, Gott schöpfer, heiliger Geist, BWV 631

Sinfonien BWV 787-801

Wenn wir in höchsten Nöten sein, BWV 668A

Fantasia et Fuga in G, BWV 542

Label SGO/ Sint Janskerk Gouda 2011

Opnamedatum 1 juni 2011

Booklet 16 pagina’s Nederlands/ Engels

TT 68:44

Prijs € 15

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2011 www.orgelnieuws.nl