RECENSIE Bachs triosonates op twee piano’s

Text Example

advertentieVan Bachs orgelwerken bestaan talloze transcripties voor piano. Veelal werden zulke bewerkingen primair gemaakt voor praktische of studiedoeleinden, maar een groot aantal transcripties heeft in artistiek opzicht zeker meer te bieden dan alleen een vertaling van het ene naar het andere instrument. Ik noem slechts de namen van Feruccio Busoni en Wilhelm Kempff.

Op deze cd van Fuga Libera klinken de zes triosonates in transcripties voor twee piano’s en vier handen. De bewerkingen zijn gemaakt door Ferdinand Thieriot (nr. 1), Isidor Philipp (nr. 2), Victor Babin (nrs. 3, 4 en 5) en Hermann Keller (nr. 6). Veel organisten zal de naam van Keller (Edition Peters!) het meest vertrouwd in de oren klinken. Hij is in het genoemde rijtje overigens de enige organist. Thieriot en Philipp hadden allebei wel les van bekende organisten: respectievelijk Rheinberger en Saint-Saëns. Victor Babin vormde samen met zijn echtgenote Vitya Vronsky het beroemde pianoduo Vronsky-Babin.

De transcripties worden gespeeld door Claudine Orloff en Burkard Spinnler. Zij ontmoetten elkaar tijdens hun studie aan het Brussels Conservatorium, een ontmoeting die uiteindelijk zou resulteren in een pianoduo en een huwelijk. Dat de beide echtelieden goed op elkaar zijn ingespeeld is overduidelijk. Hun samenspel klinkt zeer natuurlijk en verloopt naadloos, wat natuurlijk ook wel een must is om deze complexe muziek tot een goed einde te brengen. Orloff en Spinnler hebben na de sonates nog een subtiel uitgevoerde toegift in petto: een transcriptie van de aria ‘Schäfe können sicher weiden’ door de Amerikaanse pianiste/componiste Mary Howe.

Het horen van de triosonates op piano vergt in het begin misschien enige gewenning, bijvoorbeeld omdat je de klankkleuren van het orgel mist. Desondanks geeft de piano deze muziek weer een geheel andere en minstens zo interessante dimensie. Niet in de plaats van, maar als aanvulling op. [JOOST VAN BEEK]

Uitvoering * * * *

Opname * * * *

Sechs Sonaten für Orgel BWV 525-530

Aria ‘Schäfe können sicher weiden’ BWV 208

(in Bearbeitungen für zwei Klaviere zu vier Händen)

Claudine Orloff & Burkard Spinnler

Label: Fuga Libera

Nummer: FUG 572

Speelduur: 77’25”

Boekje: 20 pagina’s (FR/EN/DU)

Prijs: € 23,50

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2011 www.orgelnieuws.nl