RECENSIE ‘Bombarde’ – Kalevi Kiviniemi

Text Example

advertentie‘Bombarde’

Kalevi Kiviniemi plays the Great Concert Organ at the Matthäus Church, Stuttgart, Germany

Rachmaninov: Rhapsody, op.43; Mendelssohn: War March of the Priests op.74; Liszt: Angelus; Bartok: Suite; Sibelius: Valse triste; Rachmaninov: Pâques op. 5 & Adagio – theme from Symphony No. 2 op. 27; Franck: Prelude, fugue et variation op. 18; Dupré: Souvenir op. 65b. Two improvisations

Uitgave: Fuga

Speelduur: 69’54

Boekje: 14 pagina’s (Engels, Fins, Duits)

Prijs: € 22,75

Uitvoering: * * * *

Opname: * * * * *

Voor de opname van zijn honderdste (!) orgel-cd ging Kalevi Kiviniemi naar de Matthäuskirche in het Duitse Stuttgart. Met de titel ‘Bombarde’ is al iets gezegd over het programma: de cd bevat veel korte werken, arrangementen van een deel-uit-een-groter-werk en dat alles nogal virtuoos.

De eerste track is een Rhapsodie (over een thema van Paganini), oorspronkelijk gecomponeerd door Rachmaninov. Naarmate het werk vordert hoor je steeds meer Kiviniemi en minder Rachmaninov… Onze Piet van Egmond uit Amsterdam bewerkte gewoon zo’n werk helemaal, met alles erop en eraan! Dat heeft verreweg mijn voorkeur, maar dat wil niet zeggen dat deze transcripties niet overtuigend zijn.

Neem bijvoorbeeld de Suite met vier korte volksdansen van Bartok; zeer goed gespeeld, puntig en met spanning. De Valse Triste van Sibelius (door ‘onze’ Klaas-Jan Mulder prachtig in de Laurens opgenomen) heeft net niet dat raffinement qua ritenuti en sfeer wat Mulder wel opriep. Het hier bespeelde orgel is gebouwd door Weigle en heeft nogal veel Franse trekjes, compleet met chamades in de stijl van het Notre-Dame-orgel in de Cochereau-situatie. Cochereau was namelijk bevriend met de toenmalige organist, zodoende is het orgel sinds de bouw in 1952 nogal eens uitgebreid en geherintoneerd. Het is een goed klinkend orgel met een nogal dominante tongwerkklank.

Ook twee improvisaties van Kalevi ontbreken niet: een hommage aan Cochereau, met wel de herrie, maar niet de mooie harmonieën en een nogal banale impro over ‘Happy Birthday’, gecombineerd met verwijzingen naar bekende werken.

Het hele cd-programma bevat vier rustige werken: het Angelus van Liszt (met in het middendeel toch weer het tutti), een thema van het Adagio uit de Tweede Symfonie van Rachmaninov, Souvenir van Dupré (een prachtig werk) en de Prélude, fugue et variation van Franck, waarin de organist wel even laat horen dat hij echt in staat is om prachtig verstild en met een mooie doorgaande lijn een groot orgelwerk neer te zetten..

Kortom: een cd, gespeeld met vakmanschap, waarbij je het niet met alles eens hoeft te zijn. Vooral wat meer rustige werken, subtielere registraties en complete delen uit een groot orkestwerk zouden het programma substantiëler maken. Maar, zeker een goed portret van een virtuoze kunstenaar! [GERBEN MOURIK]

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2010 www.orgelnieuws.nl