RECENSIE Carols & Folk

Text Example

advertentieOp zoek naar een origineel kerstcadeau? Dan is de cd ‘Carols’ misschien wel iets voor u! De gebroeders Euwe en Sybolt de Jong op twee harmoniums, de Nieuw-Zeelandse sopraan Lauren Armishaw, tenor Gerben Bos, de broers Rienk en Elbert de Jong (zoons van Euwe) als countertenor en bariton brengen een verrassend boeket aan kerstmuziek ten gehore, van het 15e-eeuwse ‘O suver maecht van Ysrael’ tot het recente ‘Te Harinui’, van ‘De herdertjes lagen bij nachte’ tot ‘O Tannenbaum’.

Verrassende arrangementen van Jelle Stellingwerf en van de gebroeders De Jong plaatsen ook platgezongen kerstliedjes in een nieuw daglicht. Bach’s ‘Ich steh an deiner Krippen her’ krijgt close harmony-achtige trekjes, de black spiritual ‘Mary had a baby’ swingt van begin tot eind, ‘De herdertjes lagen bij nachte’ is bijna een symfonisch gedicht.

De Carol-cd is niet de eerste productie van de familie De Jong in deze trant: vorig jaar verscheen al de cd Folk Song met dezelfde uitvoerenden, tenor Gerben Bos uitgezonderd. Het gaat hier om volksliedjes als Danny Boy, All through the night, Scarborough Fair en Going Home. Folk Song, op het eerste gezicht misschien een heel ander genre dan Carols, maar schijn bedriegt: Christmas Carols zijn tenslotte ook maar gewoon volksliedjes, vaak zelfs met een dansachtig karakter.

‘Zingen bij het harmonium’ was in de tijd van onze (over)grootouders een geliefde bezigheid. Het traporgel was een vanzelfsprekend meubelstuk in het christelijk huisgezin, met op de lessenaar het psalmboek van Worp, de zangbundel van Joh. de Heer en de ‘Slag bij Waterloo’. Op zondagavond schaarde het gezin zich rond het orgel om psalmen en geestelijke liederen te zingen.

In de negentiende eeuw was daarentegen een geliefde vorm van huismuziek het samenspel van het harmonium en de piano in transcripties van klassieke orkestwerken en in nieuwe muziek, speciaal voor deze bezetting geschreven. De piano verzorgde dan de ritmiek en de motoriek, het harmonium zorgde voor de breedte en rijkdom aan klankkleuren.

Beide aspecten, het zingen rond het harmonium en het musiceren met twee toetsinstrumenten, komen op bijzondere wijze samen in deze opnamen. Ook hier wordt op geraffineerde wijze gebruik gemaakt van de mogelijkheden die ontstaan wanneer je twee instrumenten tot je beschikking die zowel partners als tegenpolen kunnen zijn. En ook hier wordt dankbaar gebruik gemaakt van het gegeven dat de menselijke stem voortreffelijk mengt met de donkerbruine klanken van het zuigwindharmonium. De arrangeurs kennen het instrumentarium goed genoeg om het harmonium zo nu en dan te laten klinken als een van z’n muzikale familieleden, zoals de mondharmonica of de accordeon: allemaal hebben ze immers de doorslaande tong als klankbron.

Je moet ervan houden, van deze originele benadering. Daarom is het wel goed om even een paar samples te beluisteren op de site van de gebroeders: www.dejongdejong.nl [DICK SANDERMAN]

Carols

Kerst • Christmas • Navidad • Weihnachten • Noël

Lauren Armishaw • Rienk de Jong • Gerben Bos • Elbert de Jong

Euwe de Jong • Sybolt de Jong (harmonium)

I wonder as I wander, In ’t stedetje van Nazareth, O suver maecht van Ysrael, A Maiden most gentle, Een kind geboren, Komt wilt u spoeden, Cradle Song, Ich steh’ an deiner Krippen hier, Mary had a Baby, Entre le Boeuf, De herdertjes lagen bij nachte, Hoe leit dit kindeken, A la Nanita nana, Quelle est cette odeur agréable?, Fum, fum, fum, O Tannenbaum, Huron Carol, Te Harinui

Label: Westra Media

Nummer: WM 011112

Speelduur: 50’46

Booklet: 28 pagina’s (NE/EN)

Prijs: € 17,00

Folk Song

Lauren Armishaw • Rienk de Jong • Elbert de Jong

Euwe de Jong • Sybolt de Jong (harmonium)

I’m a poor wayfairing stanger, Oh Danny Boy, Henry Marting, All trough the night, The Turtle Dove, Charlie is my Darling, Farewell Lad, Suo Gan, Deep Peace, Adagio in A flat major, Cindy, Scarborough Fair, The Last Roseof Summer, Molly Malone, The Water is Wilde, The Sally Gardens, Going Home

Label: Westra Media

Nummer: WM 141111

Speelduur: 49’34

Booklet: 28 pagina’s (NE/EN)

Prijs: € 17,00

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2012 www.orgelnieuws.nl