RECENSIE César Franck – Oeuvres posthumes et inédites

César Franck vestigde zijn naam als orgelcomponist definitief en voor altijd met de ‘grote twaalf’: de Six Pièces (1868), de Trois Pièces (1878) en de Trois Chorals (1890). Niet alleen bracht hij met deze stukken zijn eigen componeerkunst tot ongekende hoogte, ook speelde hij daarmee een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Frans-symfonische orgelbouwkunst van Aristide Cavaillé-Coll.

Text Example

advertentieHet oeuvre van Franck bevat echter nóg enkele tientallen orgelwerken, die in hun soort evenzeer de moeite waard zijn. Ze dateren uit de beginperiode van zijn componerende leven en kunnen dus in zekere zin jeugdwerken genoemd worden. In deze vooral voor liturgisch gebruik geschreven stukken experimenteert de jonge componist naar hartelust, onder meer door nieuwe harmonieën uit te proberen, nieuwe klankkleuren te zoeken en stijlen met elkaar te combineren. In 1905, vijftien jaar na Francks dood, publiceerde de Parijse uitgever Enoch een aantal van deze werken onder de titel Pièces posthumes.

Het Belgische label Ricercar bracht vorig jaar een integrale opname van de Pièces posthumes uit, aangevuld met enkele onuitgegeven werken, waaronder het allereerste orgelwerk van Franck uit 1846. Ze worden gespeeld door Joris Verdin op een van de oudst bewaard gebleven Cavaillé-Coll-orgels, dat van de kathedraal van Saint-Omer (1855). De jonge Franck op een vroege Cavaillé-Coll: een interessante combinatie, en beslist niet alleen op papier.

De frisse en heldere aanpak waarmee Verdin al vaker lof oogstte, kenmerkt ook deze uitvoeringen. Verdin laat de muziek volledig voor zichzelf spreken, zonder daaraan allerlei overbodige ‘romantische’ sausjes toe te voegen. Zijn tempi zijn door de bank genomen redelijk voortvarend, maar nooit gehaast. Dit zijn, kortom, Franck-vertolkingen die er niet om liegen.

Het lijvige cd-boekje geeft veel informatie over de uitgevoerde stukken en de plaats die ze in het oeuvre van ‘le père angélique’ innemen. Ook de uiterlijke presentatie is voorbeeldig.

Wie de ‘grote twaalf’ in breder perspectief wil plaatsen, kan niet om deze uitgave heen.

 


César Franck – Oeuvres posthumes et inédites

Joris Verdin, orgue Cavaillé-Coll de Saint-Omer

Label: Ricercar
Nummer: RIC 324
Speelduur: 107’13 (2-cd)
Boekje: 44 pagina’s (FR/EN/DU)
Prijs: € 31,00