IN HET KORT Christoph Schoener speelt Mozart in de St. Jakobi in Stralsund

wolfgang amadeus mozart christoph schoener

Allroundorganist Christoph Schoener (*1954) nam een heerlijke Mozart-cd op in Stralsund. Hij bespeelt het indrukwekkende Wegscheider-orgel in St. Jakobi.

Text Example

advertentieHet is een nieuw, groot ‘historisch’ orgel, gebouwd in de traditie van Gottfried Silbermann en Joachim Wagner. Een kennismaking met het orgel is te vinden op YouTube.

Waarom deze opname niet kopen?

Wie van mening is dat er na Bach weinig interessants meer voor orgel is gecomponeerd, of wie nog vindt dat bewerkingen van orkestmuziek niet op het orgel thuishoren, zal ook weinig aan deze cd beleven. Er zijn er misschien ook die erover vallen dat de tekst in het bijgeleverde boekje in drie talen (Engels, Frans en Duits) is vertaald, maar niet in het Nederlands. Ook kan de prijs van 22 euro boven iemands budget gaan.

Waarom deze opname wel kopen ?

Met fantastisch kleurrijk en virtuoos orgelspel laat Schoener heerlijke muziek horen van de componist die het orgel ‘de koningin der instrumenten’ noemde. Behalve de drie bekende stukken für ein Orgelwerk in einer Uhr (KV. 594, 608 en 616) brengt Schoener de luisteraar in verrukking met delen uit opera’s, variatiewerken, gedegen fuga’s en een koraalbewerking die aan Bach herinnert. Het magistrale orgel gebruikt hij meesterlijk. Wat een fijne tongwerken en wat een imposant plenum! Bovendien is de opnamekwaliteit eersteklas. Kortom een referentieopname. 

Wolfgang Amadeus Mozart

Ouverture ‘Le Nozze di Figaro’ (arr. Scott); ‘Der Vogelfänger bin ich ja’ (arr. Árpás); Variaties ‘Ah, vous dirai-je maman’, KV 265 (arr. Winklhofer); Ouverture in C, KV 399 (arr. Schoener); Trio in G, KV 443; Leipziger Gigue, KV  574; Adagio in C, KV 356; Fuga in Es, KV 153; Fantasie in f, KV 594; Andante in F, KV 616; Fantasie in f, KV 608; “Ave verum corpus”, KV 616 (arr. F. Liszt).

Christoph Schoener, Wegscheider-orgel, St. Jakobi Stralsund (D)

MDG – MDG 949 2269-6, Hybrid-SACD, TT 73’55, booklet 28 p. EN/FR/DU, € 21,99 | mdg.de