RECENSIE Con Abbandono – Arjan Versluis – Grote Kerk Gorinchem

cd con abbandono arjan versluis

Met overgave … Con Abbandono. Een van de aardige dingen van ons land is dat je een top 10 van Nederlandse orgels kunt maken en dat je na een poosje weer een hele andere top 10 zou kunnen maken die dan ook weer overtuigend is. Maar wat mij betreft zou ‘Gorkum’ heel vaak op die lijstjes prijken. Wat een orgel toch!

Text Example

advertentieEen grappige overweging is ook dat er wel kostelijke Nederlandse orgels zijn waarvan je vergelijkbare of soortgelijke instrumenten ook in het buitenland vindt: we hebben enkele zeer fraaie Schnitgers in ons land, maar ja, onze Oosterburen hebben ook wel wat in huis. En zelfs in Brazilië staat een heuse Schnitger.

Wat je echter alleen maar in ons vaderland vindt is zo’n echte Bätz/Witte. Oerhollands, uniek voor ons land wat betreft klank. Het stoere volle werk, de wat ‘buikige’ ronde plenumklank, de Cornetten als kroon … Heerlijk. Tulpen, sigaren, klompen en Witte, zeg maar.

Arjan Versluis heeft een prachtig negentiende-eeuws programma samengesteld. Bij de programmering van werk van Franck zou je even kunnen fronsen, maar het Prière kan met de zorgvuldig gekozen registraties prima en het blijft toch ook wel een van de zeer indrukwekkende 19e eeuwse orgelwerken.

Con Abbandono betekent ‘met overgave’. Arjan Versluis doet de titel van de cd alle eer aan. Prachtig, hoe hij ervoor zorgt dat je als luisteraar met Regers Tokkata meteen op het puntje van je stoel zit. En binnen het hele oeuvre van Reger is opus 135a een album met pareltjes. Ze doen het ook fantastisch in Gorkum.

Versluis speelt met grote concentratie, stijlgevoel, poëzie en muzikale spanning. Een zeer onderhoudende plaat. Mooi is ook dat deze plaat ‘deel I’ wordt genoemd. We kijken uit naar de volgende delen.

Het boekje is heel verzorgd, met heel fraaie foto’s (deels zwart-wit) en interessante teksten. Klein minpuntje: zo’n leuke productie, en dan is dat prachtige boekje mede door de dikte ervan (28 pagina’s!) behoorlijk gehavend. Ik heb inmiddels meerdere exemplaren in huis gehad met telkens een beschadigd boekwerkje. Beetje jammer voor de liefhebber. Maar gelukkig de enige smet op een wat mij betreft gave en zeer welkome productie.

Waardering: 4 uit 5.


Con Abbandono – Volume 1

Reger: Tokkata in d, op. 59; 30 Choralvorspiele op. 135a: ‘Ach bleib mit deiner Gnade’, ‘Herr Jesu Christ, dich zu uns wend’, ‘Jesu, meine Zuversicht’; Praeludium in d, op. 65; Fuge in D, op. 59; Brahms: Herzlich tut mich verlangen op. 122 10 & 9; O Welt, ich muß dich lassen, op. 122 3 & 11; Mendelssohn: Praeludium und Fuge in c / G / d op. 37; Franck: Prière, op. 20

Arjan Versluis, Bätz/Witte-orgel, Grote Kerk, Gorinchem

D.E. Versluis Classical Music Productions, TT 72’42, booklet 28 p EN/NE, prijs 17,50 (introductieprijs € 12,50) | deversluis.nl