RECENSIE Daniel Roth – Fresques Symphoniques Sacrées

Text Example

advertentie“Ik was meteen gefascineerd door de indrukwekkende versieringen …” Aldus Daniel Roth over zijn eerste bezoek aan de kerk van Saint Martin in het Luxemburgse Dudelange. Hij doelde daarmee op de beroemde muurschilderingen van Notker Becker en Dominique Lang.

Toen Roth op zeker moment door de plaatselijke vereniging van orgelvrienden werd uitgenodigd voor een cd-opname, hoefde hij dan ook niet lang na te denken over het programma: dat zouden improvisaties worden over een aantal van die schilderingen.

En zo geschiedde. Een en ander – met een knipoog naar Charles Tournemire – onder de titel Fresques symphoniques sacrées. De betreffende kunstwerken staan alle afgebeeld in het cd-boekje.Roth kiest een originele invalshoek. Een denkbeeldige bezoeker wordt rondgeleid door de organist die muzikaal uitbeeldt wat de bezoeker visueel waarneemt.

Onderweg komen tal van melodieën voorbij die de bezoeker doen herinneren aan zijn jeugd. Dat begint al meteen na binnenkomst wanneer langzaam, bijna aarzelend, de melodie van ‘Großer Gott, wir loben dich’ uit de verte opdoemt. Verderop komen onder meer nog ‘Ubi caritas’ en ‘O Haupt voll Blut und Wunden’ voorbij. De bezoeker kan zijn hart ophalen. Wanneer hij zijn weg vervolgt naar een volgende halteplaats klinkt – à la Mussorgsky – telkens een eenvoudig thema.

Bij dit alles komt het brede palet aan klankkleuren van het Stahlhuth/Jann-orgel op uiterst genuanceerde wijze tot leven. Zo fraai hoorde ik dit instrument nog niet vaak; orgel en organist op hun best!

Het slotstuk verbeeldt de persoonlijke favoriet van Roth: La Procession. De bonte stoet van heiligen inspireert de Parijzenaar tot het schilderen van een weergaloos muzikaal fresco. De melodie van ‘Großer Gott’ komt opnieuw tevoorschijn, ditmaal verweven met die van het gregoriaanse Te Deum. Menigeen zou hier bezwijken voor de verleiding om te besluiten met een daverend slotakkoord. Zo niet Roth. Zijn rondleiding eindigt zoals ze begon: kalm en verstild, de bezoeker in diepe verwondering achterlatend. [JOOST VAN BEEK]

Fresques Symphoniques Sacrées – Improvisations sur les peintures murales de l’église Saint-Martin de Dudelange

Daniel Roth aux grandes orgues Stahlhuth/Jann

La Méditation dans la nef; Promenade; l’Autel; La Croix; Promenade; Samson et le Lion; Promenade; l’Enfant prodigue; Le Retour; Promenade; l’Annonciation; La Nativité; Promenade; Le Couronnement de la Vierge; Promenade; La Procession.

Label/nummer: Aeolus AE10971

Speelduur: 57’26

Boekje: 28 pagina’s (FR/DU/EN)

Prijs: € 23,20

Bekijk en beluister hier een demo

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2013 www.orgelnieuws.nl