RECENSIE ‘De vrolijke zwanenzang van Jan Jansen’ * * * * *

Text Example

advertentieOp 14 en 15 mei neemt Jan Jansen afscheid als organist van de Utrechtse Dom. Dan komt ook de cd uit met de Triosonates van Bach. Op orgelnieuws.nl vindt u alvast een bespreking van deze ‘kleurrijke en virtuoze registratie’ die door de recensent wordt gelauwerd met twee keer vijf sterren!

Een vrolijke zwanenzang. De laatste opname van Jan Jansen als Domorganist. Na het indrukwekkende recital met Bach, Franck, Saint-Saëns en Alain en de minstens zo indrukwekkende vertolking van Bachs Leipziger Choräle nu diens Sonates.

Meteen in de eerste Sonate in Es (BWV 525) demonstreert Jansen hoe belangrijk de basso continuo in de barokpraktijk was. De lichtvoetige, spitse baspartij (op 16′-basis) vormt de stuwende basis van het triospel. Ook de verraderlijke zestienden in het slotdeel van Sonate IV in e (BWV 528) komen er onberispelijk uit. Dat kun je wel eens anders horen – tot op cd-opnamen toe!

Jansen kiest kleurrijke registraties op het Domorgel. De monumentale Bätz – met de gaaf bewaard gebleven eeuwenoude erfenis van De Swart – biedt een unieke kaleidoscoop aan kleuren. Alleen de registratie van het eerste deel van Sonate VI in G (BWV 530) kon mij minder overtuigen: wat scherp.

Ondanks dat de Sonates bij Jansen ritmisch staan als … de Dom, verwordt de strakke cadans nergens tot naaimachineritmiek, zoals je dat bij een aantal Engelse opnamen kunt horen.

De opname is evenals de vorige platen uit de Dom gestoken scherp en voldoende ruimtelijk. De cover houdt gelijke tred met de hoge standaard van de gehele plaat.

Het boekje behoeft tekstueel nog wel enige correctie: ‘Deze zijn allemaal zijn vierdelig …’, ‘Men neemt algemaan aan …’ (p. 4) ’Bach’s’ (p. 8) ’Touzyn 8”’ (p. 10), enz. Volgens het boekje is Matthias Weckmann geboren in 1619. Harald Vogel noemt 1616 (zo ook Wikipedia) en Gustav Leonhardt 1621!

Zo lang dienen in de Dom en studeren in Bach heeft gevolgen. Het klinkende resultaat maakt dat duidelijk. Ook wie dus Daniel Chorzempa, Ewald Kooiman, Marie-Claire Alain, Willem Hendrik Zwart of Lorenzo Ghielmi al heeft, moet deze kleurrijke en virtuoze registratie toch nog wel in huis halen.

Met enige weemoed horen we Bachs triokunst uit de Dom. De laatste van deze Jan. Een tijdperk is voorbij. Maar wie weet wat de toekomst brengen moge? [ARJEN VAN KRALINGEN]

Uitvoering * * * * *

Opname * * * * *

Johann Sebastian Bach 1685 – 1750

Jan Jansen

Bätz-orgel (1831) | Domkerk Utrecht

Sonates BWV 525 – 530

Label: Discodom

Nummer: DSD1831151010

Booklet: 12 pagina’s (NE)

Prijs: € 15,00 exclusief verzendkosten

U kunt nu vast via de bestelservice intekenen op deze cd. Uitlevering vanaf 16 mei!

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2011 www.orgelnieuws.nl