RECENSIE Dertien knipogen van Evert van de Veen

Evert van de Veen is organist van het Hendriksen & Reitsma-orgel van de Gereformeerde Kerk in Voorthuizen. Voor de psalm- en liedbewerkingen op zijn nieuwe cd ‘Met een knipoog naar …’ heeft hij inspiratie geput uit dertien min of meer bekende werken van diverse componisten.

Text Example

advertentiePsalm 138 verwijst naar Bachs Dorische Toccata. Daaruit putte ook Jan Zwart bij zijn voorspel van Psalm 68, maar Van de Veen kopieert Bach en Zwart niet. Hij knipoogt.

Zo knipoogt Van de Veen naar onder meer Händel, Pachelbel, Widor, Léfébure-Wély, Reger, Dubois en Grison. Hij doet dat in alle eenvoud. ‘Natuurlijk staat het niveau van mijn bewerkingen ver af van dat van deze componisten’, schrijft hij in de toelichting in het boekje. Daar zit geen valse bescheidenheid bij. Het is de spijker op z’n kop.

Evert van de Veen levert gewoon vriendelijke ‘Hollandse koraalmuziek’, gekruid met een vleugje literatuur. Soms een beetje onbeholpen, zoals de baslijn in de derde en vierde regel van Psalm 116, die een paar noten achter elkaar parallel loopt met de sopraan. Bij de passacaglia over de eerste regel van ‘Het gebed des Heeren’ bestaat het thema uit de eerste regel van het lied. Dat is te kort voor een passacagliathema en ik vond het daardoor vermoeiend worden.

Van de Veen harmoniseert Psalm 45 als het Choral dorien van Jehan Alain. Echt een vondst, omdat het melodieverloop van de psalm sterk overeenkomt met de melodie die Alain bedacht. Qua tekst past het dan weer niet, want Psalm 45 is een feestelijk bruiloftslied, Choral dorien is zeer ingetogen, tegen het sombere aan (maar wel heel erg mooi). Maar als je de psalmtekst opvat als bruidsmystiek, zou je deze stemmige bewerking heel goed kunnen spelen tijdens het avondmaal. Dit stuk is voor mij de aangename verrassing van deze cd.

‘Met een knipoog naar’ – Evert van de Veen speelt eigen koraalbewerkingen

Toccata en fuga over Psalm 138; Koraal met variaties over Psalm 116; Air met variaties over ‘Ruis, o Godstroom der genade’; Passacaglia en koraal over ‘Het gebed des Heeren’; Koraal met variaties over Psalm 90; Andante Cantabilé Psalm 79; Andante en Boléro ‘Op U alleen, mijn licht, mijn kracht’; Koraalvoorspel over Psalm 139 vers 9; Fantasie over ‘God, enkel licht’; Drieluik ‘In Paradisum’: ‘Voor alle Heil’gen’, ‘Er is een land van louter licht’ en ‘O God die droeg ons voorgeslacht’; Verset over Psalm 75; Choral Dorien over Psalm 45; Toccata over ‘Halleluja, lof zij het lam’.

Evert van de Veen, Hinsz-orgel (42/IIIP), Martinikerk Bolsward

JQZ Muziekproducties – JQZ 98068; TT 74’57, opname 06/2021, booklet 8 pagina’s NE; prijs € 15,00