RECENSIE Drie eeuwen orgel in de Notre-Dame

Text Example

advertentieEen eerbetoon aan een van de meest bekende godshuizen ter wereld: de Notre-Dame van Parijs. Drie eeuwen orgelmuziek, tot klinken gebracht door een van de meest bekende en vermaarde organisten ter wereld: Olivier Latry.

De Notre-Dame (be)staat 850 jaar. Sinds 1163 hebben 52 organisten de gewijde ruimte gevuld met orgelklanken, hoewel natuurlijk niet op hetzelfde orgel. Ooit heeft er in de O.L.V-kerk in Parijs een orgeltje gestaan zoals we nu nog in de kathedraal van Metz kunnen vinden. Nu staat er een instrument van formaat – in alle opzichten. Onder Pierre Cochereau had het orgel iets agressiefs, maar latere restauraties gingen gelukkig meer in de richting van Cavaillé-Coll, en zonder het geweld van hoge winddruk, gillende vulstemmen en toeterende chamades klinkt het orgel juist nu heel indrukwekkend. Onze Nederlandse Cavaillé-Coll kenner René Verwer was positief over de terugkeer in de richting van de sonoriteit en poëzie van Cavaillé-Coll en vond onder andere Messiaen er goed tot zijn recht komen (DGG, Olivier Latry).

In 1997 nam Latry een cd op met werk van organisten van de Notre-Dame: ‘Les Organistes de Notre-Dame de Paris du XVIIe siècle à nos jours’ op het label RCA Victor/ Soli Deo Veritas. Het heette deel 1, maar helaas zijn vervolgdelen nooit gekomen. Hij koos toen voor de uitvoering van dit oude werk uit de Notre-Dame voor het eveneens wereldberoemde orgel van Clicquot (let echt even op uw Franse uitspraak, het mag niet als ‘kliko’ klinken!) in de Cathédrale Saint-Pierre van Poitiers.

Op 10 oktober 2009 concerteerde Latry in de Rotterdamse Doelen. Treffend was het speelse gemak waarmee de maître – uit het hoofd – anderhalf uur op onnavolgbare wijze literatuur voordroeg en tot slot improviseerde. Vooral Alains Deuxième Fantaisie – grillig, vlammend en spiritueel uitgevoerd – is mij bijgebleven.

Datzelfde ontspannen speelplezier spat van de vertolkingen op Three Centuries of Organ Music at Notre-Dame de Paris af. Soms lijkt het er echter wel op of het grote technische vermogen van Latry de luisteraar wat haastig en met een bijna te grote vanzelfsprekendheid langs de muzikale vergezichten voert. Ik verlangde naar wat meer aarzeling, weerstand, worsteling.

Hoe dan ook een groots muzikaal document van een groot musicus op een groots instrument. De achterkant van het boekwerkje vind ik fraaier dan de voorkant. Het boekje bevat fraaie foto’s. De opname is prachtig. Op www.naïve.fr staan aardige clips van de opnames. [ARJEN VAN KRALINGEN]

Trois siècles d’orgue à Notre-Dame de Paris

Olivier Latry

Noël suisse (Séjean), Pièce d’orgue (Calvière), Noël, Grand jeu et Duo (Daquint), Marche des Marseillois, Air “ça ira” (Balbastre), Noëls en tambourin (Beauvarlet-Charpentier), Sonate n°1 [Final] (Guilmant), Clair de Lune, Feux follets, Carillon de Westminster (Vierne), Prélude IX, Prélude VI, Prélude VII (Lequay), Boléro (Cochereau), Improvisation (Latry)

Label: Naïve

Nummer: V5338

Speelduur: 77’00

Booklet: 25 pagina’s (EN/FR)

Prijs: € 21,00

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2013 www.orgelnieuws.nl