RECENSIE DVD The Grand Organ of Chester Cathedral

Wat hier in Nederland maar niet echt van de grond komt, lukt in Engeland (natuurlijk) wel: aangename en informatieve orgeldvd’s produceren. Met de onlangs verschenen aflevering over het orgel in Chester Cathedral is het label Priory al weer toe aan z’n negende product in deze reeks.

Text Example

advertentieOrganist Philip Rushforth was eind vorige eeuw sub-organist van deze kathedraal. Zijn carrière bracht hem vervolgens naar eenzelfde betrekking in Southell Minster. Maar toen David Poulter in 2008 in Liverpool werd benoemd, zag Rushforth zijn droom Director of Music in Chester te worden in vervulling gaan.

Dat Rusforth van zijn orgel houdt, is duidelijk te merken. Haast verliefd vertelt hij over mystieke fluiten, brutale tongwerken en zilveren vulstemmen. En terecht, het orgel van Chester is een buitenbeentje onder de Engelse kathedraalorgels. Het werd oorspronkelijk in 1876 door de plaatselijke orgelmaker Whiteley & Cie. gemaakt in een door Sir Gilbert Scott ontworpen kas. Later volgden uitbreidingen door Hill en Rusworth & Dreaper. Enfin, alles is na te lezen in het, zoals immer, uitstekend gedocumenteerde boekje,waarin uiteraard ook de nodige info staat over de gespeelde composities.

Het programma is een collectie stukken die op de één of andere wijze gerelateerd zijn aan Chester. Dat moeten we ruim zien, soms erg ruim zelfs. De fraaie Fantasia van Robert White, in de 16e eeuw werkzaam in de kathedraal, is dan plausibel, evenals een orgelbewerking van Jupiter van Gustav Holst, wiens as is bijgezet in het transept van de kerk. Dat de kathedraal een ‘bell tower’ heeft en de stad Chester een poort met een beroemde klok is blijkbaar reden het wat overjarige Bell Scherzo van Lemare te programmeren. Ach, de liefhebbers van deze Engelse dvd’s nemen het ongetwijfeld voor lief en waarom ook niet. Alle kwaliteiten van het orgel worden immers ruimschoots gepresenteerd, naar beproefd recept gelardeerd met beelden van het lieflijke stadje Chester.

Rushforth is een technisch knappe speler. Soms zou je echter wat meer peper en zout willen. De vriendelijkheid die de man uitstraalt, is in zijn spel te horen. Pas als hij Jupiter van Holst en de Toccata Planyavska van Bovet mag spelen komt hij echt los.

Uiteraard is er, naast de ‘normale cd’ in de hoes op de dvd wat bonusmateriaal te vinden (alsof je daar niet óók voor betaalt …). Leuk is natuurlijk weer de obligate tour doorheen het orgel en de demonstratie van de karakteristieke registers. Rushforth doet dit aan de hand van citaten uit de orgelliteratuur en juist dáár horen we werken die we graag eens volledig op de schijf hadden gehoord, zoals Messiaens Apparation, delen uit de 2e Symphonie van Dupré of de Introduction, Passacaglia and Fugue van Healy Willan.

Al met al toch weer een sympathiek product. We kijken ook uit naar dvd’s van enkele nieuwe kathedraalorgels zoals die van Worcester (Tickell), St. Edmundsbury (Harrison & Harrison) of Cardiff (Nicholson).

 


Philip Rushforth – The Grand Organ of Chester Cathedral

Sunrise – from ‘Also sprach Zarathustra’ (Strauss); Paraphrase sur un choeur de Judas Macchabée de Handel (Guilmant); Fantasia (White); Introduction and Theme – Ostinato (Sumsion); Cloister Garth (Brewer); Variations on a theme of Guillaume de Machaut (Steel); Pastoral Symphony – from ‘Messiah’ (Handel); Riff-Raff (Swayne); Trumpet Minuet (Hollins); Bell Scherzo, op. 89 (Lemare); Jupiter – from ‘The Planets’ (Holst).?dvd + cd

Label: Priory PRDVD9
Prijs: € 29,95