RECENSIE Flor Peeters – Selected Organ Works *****

Op 4 juli aanstaande is het 25 jaar geleden dat Flor Peeters op zijn 83e verjaardag overleed. Naast alle aandacht voor Alain, Guilmant en Liszt is het dus ook een beetje Peeters-jaar. Peeters liet een zeer omvangrijk orgeloeuvre na: zo’n 36 uur muziek, evenveel als het oeuvre van Dupré, Tournemire en Messiaen samen!

Text Example

advertentieHet orgelwerk van Flor Peeters wortelt in twee tradities. Enerzijds de polyfone traditie van de renaissance en de barok, anderzijds de symfonische traditie van onder meer Dupré, Franck en Tournemire. Zijn voorliefde voor het gregoriaans en modaliteit komt in veel van zijn composities terug. In zijn latere periode verdiepte Peeters zich ook in atonaliteit en serialisme. Veelzijdigheid kan Peeters dus niet ontzegd worden, ook al is hij misschien niet als de meest vernieuwende componist de muziekgeschiedenisboeken ingegaan.

Aeolus bracht in samenwerking met de vzw Antwerpse Kathedraalconcerten een SACD uit met een selectie uit Peeters’ oeuvre, gespeeld door Peter Van de Velde op het Schyven-orgel van de Kathedraal in Antwerpen. Er bestaan overigens – verbazend genoeg – maar weinig volledig aan Peeters gewijde orgel-cd’s, zodat alleen al in dat opzicht een nieuwe anthologie zeer welkom is.

De gespeelde selectie beslaat vrijwel het gehele compositorische leven van Peeters, al is er verhoudingsgewijs wat minder aandacht voor zijn latere periode. Ook qua variatie van vormen is deze bloemlezing gevarieerd. We horen Peeters als de componist van groots klinkende symfonische muziek (opus 13 en 52a), maar ook als de schrijver van contemplatieve kerkmuziek (zoals het ontroerende Brahms-achtige ‘O Gott, du frommer Gott’).

Op het romantische Schyven-orgel, met zijn milde grondstemmen en ronde tongwerken, kun je de symfonische aspecten van Peeters’ muziek uitstekend kwijt, maar moet je, ook vanwege de ruime akoestiek, wat meer moeite doen om de polyfonie doorzichtig te houden. Dat registreren vooral de kunst van het weglaten is, geldt hier dus eens te meer. Van de Velde beheerst die kunst gelukkig en als titularis kent hij dit orgel natuurlijk ook op zijn duimpje.

Met boeiend en diepgravend spel ontpopt hij zich als een bekwaam en enthousiast pleitbezorger van de muziek van zijn landgenoot. Ook in artistiek opzicht is deze cd dus een aanwinst.

Opname, vormgeving en documentatie zijn zoals we dat van Aeolus gewend zijn, oftewel voortreffelijk.

Een mooie hommage aan een van de grotere componisten van de twintigste eeuw.

Uitvoering * * * * *
Opname * * * * *

Flor Peeters – Selected Organ Works

Peter Van de Velde, Pierre Schyven Organ (1891), Our Lady’s Cathedral, Antwerp

Symphonic Fantasy (based on Easter Plainsong), op. 13; Uit ’30 Choral Preludes’, op. 68: No. 2 ‘O God, thou faithfull God’ – No. 3 ‘Now rest beneath night’s shadow’- No. 5 ‘Wake, awake, for night is flying’ – No. 6 ‘Jesus, priceless Treasure’ – No. 10 Partita on ‘All depends on our possessing’; Suite Modale, op. 43; Concert Piece, op. 52a; Variations on an Original Theme, op. 58; Paraphrase on ‘Salve Regina’, op. 123; Toccata, Fugue et Hymne sur ‘Ave Maris Stella’, op. 28.

Label/nummer: Aeolus AE10711
Speelduur: 77’45”
Booklet: 32 pagina’s (EN/FR/NL/DU)
Prijs: € 23,30