RECENSIE Gerard de Wit: Koraalbewerkingen

Text Example

advertentieOp niet pretentieuze wijze heeft organist/klavecinist Gerard de Wit een aantal van zijn composities opgenomen op het prachtige Christiaan Müller-orgel van de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden.

De psalmen worden in de berijming van 1773 gezongen door een projectkoortje, bestaande uit ‘muziekvrienden’, die op waarlijk amicale wijze muziek maken. De koorgedeelten zijn opgenomen in de Oude Kerk te Zwijndrecht en gaaf van dictie en zuiverheid. Wat een ontroerend mooie stem bijvoorbeeld in het ongekunsteld gezongen ‘Denk aan ’t Vaderlijk meedogen’.

In het booklet, dat uitmunt in oubolligheid – met weinig moeite kun je zelfs als amateur iets smaak- en stijlvols maken, toch? – vinden we geen registraties, maar wel beknopte en boeiende toelichtingen op het werk van De Wit. De Wit levert gedegen handwerk in oude (niet oubollige!) stijl: met een knipoog naar Böhm, Buxtehude, Homilius, Krebs en anderen. Prachtige symbolieken zijn verwerkt; zoals de alt, die struikelt bij het betreden van ‘dien Godgewijden top’. Nergens pakt De Wit fors uit. Geen stoere plena, geen grote vormen als een koraalfuga. Kerkelijke kleinkunst van niveau, dat wel.

Wie met weemoed mijmert over het tijdperk van Klaas Bolt, wie genieten kan van stijlimitaties waarin de compositietechnieken uit vroege, late en hoogbarok worden toegepast op het Geneefse Psalter, wie zoekt naar stijlvolle en bescheiden mogelijkheden om de sobere gereformeerde eredienst te ‘versieren’ kan volop terecht bij Gerard de Wit en zijn vrienden.

Intussen is de vraag naar de artistieke meerwaarde gerechtvaardigd. We kunnen immers blij zijn dat Franck, Distler, Messiaen, Kee en vele anderen nieuwe wegen zijn ingeslagen. Zij hebben daarbij ook de kerk gediend. Dat roept vragen op bij het maakwerk van de stijlimitatie in de kerk – kundig, maar kunstig? Is en blijft het leggen van de horizon in het verleden wel vruchtbaar voor orgelbouw en orgelwerk?

Maar toch: een sympathieke cd en – afgedacht van dat boekje – beslist van niveau. [ARJEN VAN KRALINGEN]

Gerard de Wit speelt eigen Koraalbewerkingen op het Müllerorgel in de Jacobijnerkerk te Leeuwarden

met gezongen koralen door Projectkoor Camerate Musicale

Psalm 119, 23, 42, 43, 24, 25, 34, 33, 72 en 146.

Label: STH

Nummer: STH 1411882

Speelduur: 54’14

Booklet: 16 pagina’s (NE)

Prijs: € 12,90

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2012 www.orgelnieuws.nl