RECENSIE Gerben Mourik: IMPROViSATiONS

Gerben Mourik Improvisations Nieuwe Kerk Katwijk aan Zee

30 jaar Van den Heuvel-orgel in Katwijk aan Zee en Jan van den Heuvel is een halve eeuw orgelmaker. Ter gelegenheid van beide heugelijke gebeurtenissen speelde Gerben Mourik een improvisatieplaat vol. Bij de prachtige cover krijg je even dezelfde sensatie als ooit bij de eerste grammofoonplaten van het Katwijkse kathedrale instrument: platen van bijvoorbeeld Daniel Roth met Grande pièce symphonique en van Odille Pierre met Sonate I van Guilmant. Zo’n orgel in Nederland?!

Text Example

advertentieEr zijn niet eens zoveel cd’s van het Katwijkse Van den Heuvel-orgel met artistiek verantwoord en goed gespeeld repertoire. Thomas Trotter met Jehan Alain (Argo), Ben van Oosten met Guilmant in die aardige Van den Heuvel-box (The Art of Organbuilding, UMCD) en Jan Hage met Messiaen (Toccata Records). Maar er is nu een waardevolle aanvulling op deze al te bescheiden reeks: Gerben Mourik met Improvisations.

Op de instrumenten van Cavaillé-Coll, waarop het Katwijkse orgel is geïnspireerd, kan orgelrepertoire van klassieke snit soms indrukwekkend tot klinken worden gebracht – hoewel het ene Cavaillé-Coll-orgel uiteraard het andere niet is. Mourik demonstreert dat ook het Katwijkse orgel meer aankan dan romantisch en vroegmodern. Hij opent met een geïmproviseerde Spaanse Batalha en vervolgt met een klassieke Franse Suite over Psalm 130. We maken kennis met ongedachte kanten van wat een van de grootste orgels van ons land is. Niet alleen origineel, maar ook overtuigend. Op geen andere opname hoorde ik zo fraai de chamades.

Ondanks deze aardige excursies in het internationale orgellandschap hoor je wel dat het orgel ‘thuiskomt’ in de Frans-romantische klanken van de indrukwekkende vierdelige Symfonietta. In de fuga die volgt op een meditatief preludium hoorde ik reminiscenties aan Duruflé’s vermaarde Prélude et Fugue sur le nom d’Alain.

In de Nederlandse orgelcatalogus blijft het grote Katwijkse instrument, gedacht in de kleuren van het genie Cavaillé-Coll een unicum. Zoveel kleurrijke registers, de symfonische totaalklank en zelfs de karakteristieke toch wel wat droge akoestiek (hoewel deze opname toch wel mooi ruimtelijk is) maken een uitzonderlijk klankbeeld. Een grootmeester als Mourik weet met intense poëzie, grote virtuositeit en niet te vergeten uitgelezen registratiekunst het monumentale Van den Heuvel-orgel op de Nederlandse kaart te zetten. Katwijk, gefeliciteerd. Jan van den Heuvel, gefeliciteerd!

 


Gerben Mourik – Improvisations

The Jan L. van den Heuvel Organ at Katwijk aan Zee (NL)

Batalha; Suite Française Psalm 130/ GL 640; Partita: LvdK 440/ EG 330; Preludium & Fuga; Tonmalerei Psalm 8/ EG 476; Symfonietta: Introduction, Allegro et Coda / Scherzo / Cantilène / Toccata; Largo; Intermezzo; Fantaisie sur un Noël

Label: Vita Recordings
Nummer: VR201301
Speelduur: 78’32
Booklet: 16 pagina’s (NE/DU/EN)
Prijs: € 14,95