RECENSIE Ghielmi speelt Händel

Text Example

advertentieDe concerti opus 4 behoorden tot de meest succesvolle werken van Händel die tijdens zijn leven in druk verschenen. ’t Was in die tijd een compleet nieuw genre: muziek voor orgel en orkest, die gespeeld als intermezzo tijdens de uitvoering van Händels oratoria. Na opus 4 verscheen in 1740 nog een tweede set met zes concerti: twee orgelconcerten plus vier door Walsh bewerkte Concerti Grosso uit opus 6.

Uit dit materiaal putte Lorenzo Ghielmi vorig jaar in de opname met zijn ensemble La Divina Armonia: negen strijkers, drie blazers, luit/theorbe en clavecimbel. Ghielmi bespeelt het orgel van het Santuario del Divin Prigioniero in Valle di Colorina (Lombardije), een eenklaviers orgel uit 2007 met tien stemmen op het manuaal en vier in het pedaal.

Lorenzo Ghielmi formeerde zijn ensemble in 2005. Het gezelschap is perfect op elkaar ingespeeld en musiceert fris van de lever. De balans tussen en orgel en orkest is ideaal, waarbij het orgel op gezette tijden ook grotere registraties laat horen. Händel biedt regelmatig ruimte voor improvisatie: dan staat er in de partituur kortweg ‘Ad libitum’ of zoiets als ‘Adagio segue Fuga Allegro’. Enkele van die momenten worden door Ghielmi daadwerkelijk improvisatorisch ingevuld, maar ook gebruikt hij delen uit clavecimbelwerken van Händel.

Naast orgelconcerti horen we op deze cd ook een hoboconcert waarin Paolo Grazzi soleert. De orgelconcerten van Händel zijn al talloze malen opgenomen, maar de Chaconne in G zal ook de liefhebber die al ettelijke cd’s met Händel-concerti op de plank heeft staan nog verrassen. Het is een orkestwerk waarvan het ritornel volledig is uitgewerkt, maar waarin verder geïmproviseerd kan worden boven een gegeven bas. Ghielmi maakt er een bijna zeven minuten durend feestje van. Hij kiest aangename tempi, vitaal maar niet haastig. Oké, het Larghetto uit Concerto in F zou misschien een fractie rustiger mogen, maar in het algemeen is het echt genieten geblazen!

Mooi is de inbreng van luit en theorbe in de begeleiding, verrassend en lekker eigenwijs zijn sommige korte slotakkoorden. Als Händel staccato schrijft – bijvoorbeeld in het eerste deel van het Concerto op. 7 no.5 – dan klinkt er ook staccato! Heerlijk kwinkeleert de viervoets fluit solistsch in de overbekende ‘koekoek en nachtegaal’. Hoewel de dispositie in het booklet geen Rossignol vermeldt, lijkt het orgel toch over een nachtegaalregister te beschikken. Of bracht Ghielmi ’m mee, zoals Klaas Bolt indertijd ook wel eens een mobiele cymbelster meebracht?

Een bijzonder plezierige cd! [DICK SANDERMAN]

Handel Organ Concertos vol. 2

Lorenzo Ghielmi

La Divina Armonia

A second set of concertos or the organ: Organ Concert in F Major HWV 295 The Cuckoo and the Nightingale; Organ Concert in A major HWV 296; Oboe Concert in g minor HWV 287; Chacone in G major HWV 343b; Organ Concert in d minor HWV 304; Organ Concert in g minor op. VII n. 5 HWV 310

Label: Pasacaille

Nummer: PASS990

Speelduur: 74:16

Booklet: (EN, FR, DU, IT)

Prijs: € 23,95

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2013 www.orgelnieuws.nl