RECENSIE Helmond en Van de Laar: to be continued

Text Example

advertentieHELMOND – NL

ST.-LAMBERTUSKERK

JAN VAN DE LAAR

Jan van de Laar heeft aan het grandioze Robustelly-orgel van Helmond verheven klanken ontlokt in een zelf samengesteld ‘Livre d’Orgue’ waarin werken van Bach, Clérambault en François Couperin in vrede naast elkaar tot klinken komen.

Er wordt door Van de Laar heel lyrisch en doorzichtig gespeeld zodat alle details te horen zijn. De in deze opvatting passende tempi zijn daardoor nèt niet te langzaam. Het is natuurlijk een open deur intrappen om te vermelden dat deze Franse barok geweldig ‘doet’ in Helmond. En zo krijgt de Lutherse Bach hier een fraai rooms-katholiek kraagje. De orgelklank houdt het spannend. Liefhebbers van vurig en dramatisch orgelspel zullen hier en daar wat tekort komen, grote hoogten worden in die zin niet beklommen en diepe dalen niet bezocht, alles klinkt veelal ‘pastorale‘. Erg fraai! Een cd om te onthaasten en te genieten als een wijn van een goed jaar…

Is dan alles ‘lof en prijs’? Misschien toch een klein voorbehoud. Hiervoor moeten we terug naar het repertoire dat (hoe functioneel ook) niet echt origineel is. De werken van Johann Sebastian Bach behoren tot de ‘canon’ van zichzelf respecterende organisten en zijn al zeer frequent opgenomen. Van de Suite du deuxième Ton van Clérambault bestaan ook al vele opnamen waarmee de concurrentie moordend is. Verder wordt uit de Messe pour les Couvents slechts een deel uitgevoerd, en dat is wellicht jammer. Maar het gaat om het eindresultaat en dát is wat boven de kritiek verheven is.

Misschien is het mogelijk als er weer een cd met dit concept gemaakt wordt om dan van Bach bijvoorbeeld het Pièce d’Orgue of de Pastorale met muziek van Louis Marchand te combineren? Dan maakt de opnametechniek mogelijk wat in de historie niet gelukt is…. Ook van de andere Couperins valt nog veel verrassends te ontdekken. En wat dacht je van De Grigny? Kortom deze productie vraagt om een vervolg! [HENK VAN DER POEL]

Uitvoering: * * * / * * * *

Opname: * * *

Programma Fantasia super ‘Komm, Heiliger Geist’ in organo pleno, BWV 651 (Bach); Trio super ‘Allein Gott in der Höh sei Ehr’, BWV 664 (Bach); Suite du deuxième Ton (Clérambault); Sonate no. 2 c moll, BWV 526 (Bach); Uit ‘Messe pour les Convents’: Plein Jeu – Récit de Chromorne – Dialogue – Chromhorne sur la Taille – Dialogue sur la Voix humaine – Récit de tierce – Dialogue sur les grands jeux – Elevation (Couperin); Praeludium und Fuge h-moll, BWV 544 (Bach)

Label: Tulip Records

Nummer: TURE185007

Prijs: € 18,50

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2010 www.orgelnieuws.nl