RECENSIE Herman van Vliet – Guilmant IV

Text Example

advertentieDe serie cd’s waarop Herman van Vliet alle ‘Pièces dans différents styles’ van Alexandre Guilmant uitvoert, is inmiddels gevorderd tot deel vier. Het vijfde en laatste deel wordt in het najaar van 2011 verwacht. De opnamen zelf dateren overigens van eerder datum; zo is dit vierde deel al in april 2003 opgenomen. Wie zich waagt aan een integrale opname van deze achttien Livraisons, moet op de koop toe nemen dat daarbij nogal wat stukken zitten die normaliter minder snel opgenomen zouden worden. Echter, wat de stukken soms missen aan inhoud, wordt voor een groot deel gecompenseerd door het enthousiaste en aanstekelijke spel van hun vertolker.

Van Vliet – romanticus pur sang – staat bekend als iemand die het grote gebaar niet schuwt, en ook hier pakt hij het orgel van de Saint-Sernin regelmatig flink bij de lurven, zoals in de Postlude nuptial en de Marche d’Ariane. Maar ook meer poëtisch musiceren is de Amersfoortse organist niet vreemd; luister maar eens naar de Rêverie of de Prière et Berceuse.

De grote Cavaillé-Coll van de Saint-Sernin omgeeft Guilmants muziek als een warme deken, wat voor mij maar weer eens onderstreept hoe belangrijk het is om muziek en instrumentarium zo perfect mogelijk op elkaar af te stemmen. Wel vind ik het jammer dat Festivo bij dit project geen andere Cavaillé-Coll-orgels heeft betrokken, in welk geval nog meer muzikaal licht geworpen had kunnen worden op de – vruchtbare – combinatie Guilmant-Cavaillé-Coll.

In het cd-boekje is een artikel opgenomen van de Franse muziekcriticus Arthur Pougin, zoals dat op 30 december 1876 verscheen in het blad ‘Revue de La Musique’. Concrete informatie over de Livraisons 13 tot en met 16 ontbreekt.

Conclusie: een onderhoudende cd, die zijn weg in ieder geval naar de Guilmant-liefhebber wel zal vinden. [JOOST VAN BEEK]

Uitvoering * * * *

Opname * * * *

Alexandre Guilmant – Intégrale des Pièces dans différents styles (IV)

Herman van Vliet aux Grandes Orgues Cavaillé-Coll de la Basilique Saint-Sernin, Toulouse

Livraison No. 13, Opus 69: Cantilena en Si bémol; Postlude nuptial; Prélude funèbre en Mi mineur; Fugue en Sol. Livraison No. 14, Opus 70: Adagio d’Ariane (op. 53); Introduction et Fugue en Ré mineur; Rêverie en Sol; Offertoire en Mi bémol. Livraison No. 15, Opus 71: Légende et Final symphonique; Invocation en La mineur; Prière et Berceuse (op. 27); Livraison No. 16, Opus 72: Marche d’Ariane (op. 53); Fugue en Fa; Pastorale (op. 26).

Label/nummer: Festivo FE6962262

Speelduur: 72’38”

Boekje: 16 pagina’s (FR/EN/NL)

Prijs: € 19,75

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2011 www.orgelnieuws.nl