RECENSIE J.S. Bach – Solo Cantatas for Bass BWV 56, 82 & 158

In de sfeervolle Lutherse Kerk aan de Haddingestraat in Groningen staat sinds 2017 een orgel van Bernhardt Edskes. Speciaal voor het uitvoeren van cantates heeft het continuoklavier, los van de ‘hoofdspeeltafel’. Op de cd  ‘Solo Cantatas for Bass’, met drie cantates van Johann Sebastian Bach, wordt het orgel op die manier gebruikt.

Text Example

advertentieDe Lutherse Kerk in Groningen is een van de weinige plekken in Nederland waar kerkmuziek op zo’n hoog niveau wordt gepraktiseerd. In de kerk van staat al sinds 1896 een orgel van Van Oeckelen. Dat verving een orgel van Schnitger (met een rugwerk van H.E. Freytag). Voor de muzikale praktijk in de kerk werd steeds meer terugverlangd naar dat Schnitger-orgel. Met de komst van de Edskes (IIP/25), recht tegenover Van Oeckelen is dat verlangen vervuld.

Hoe het er in Luthers Groningen aan toegaat onder de artistieke leiding van Tymen Jan Bronda, maakt de cd duidelijk. Het Luthers Bach Ensemble maakt muziek op zeer hoog niveau. Ik beluisterde ter vergelijking de cd met Philippe Herreweghe en Peter Kooy, met daarop dezelfde drie cantates. Bronda en bassolist David Greco winnen het wat mij betreft op het gebied van transparantie en Jan Willem van Willigen wint op het gebied van opnamekwaliteit.

Het orgel speelt een dienstbare rol op deze cd. Maar in het afsluitende koraal van de laatste cantate is de diepe Bourdon 16’ te horen. Dat koraal, Komm, o Tod, du Schlafes Bruder (waarvan de eerste regel qua melodieverloop gelijk is aan de eerste regel van de Geneefse Psalm 59), is voor mij meteen het hoogtepunt van de cd. Zo’n pure zetting die alleen Bach kan maken, zo fraai uitgevoerd: elke keer als ik ernaar luisterde, krijg ik tranen in mijn ogen.

De cantate-teksten staan helaas niet in het boekje. Verder is de cd helemaal af.


J.S. Bach – Solo Cantatas for Bass BWV56, 82 & 158

Cantate ‘Ich habe genug’ BWV 82; Cantate ‘Der Friede sei mit dir’ BWV 158; Cantate ‘Ich will den Kreuzstab gerne tragen’ BWV 56

David Greco (bas), Luthers Bach Ensemble

Brilliant Classics – 95942, TT 49’36, opname 09/2018, prijs € 9,99 | klassiek.nl