RECENSIE Jaap Zwart – Grote Kerk – Harderwijk

Text Example

advertentieOp de mat een envelop met daarin de opname van Jaap Zwart op het orgel van de Grote Kerk in Harderwijk, nog dampend van de pers. Eerst even de ogen de kost geven: voorop prijkt het prachtige vroeg negentiende-eeuwse front van het Bätz-orgel (1827), binnenin wisselt prettig leesbare tekst zich af met functionele maar zeer goed gekozen illustraties. Ja, het boekje alleen belooft al wat. En dus snel luisteren. Jaap Zwart kiest voor een divers programma met muziek van Pachelbel, Bach, Merkel, Brosig en De Lange Sr., afgesloten met een improvisatie. Hij gaat met het programma een behoorlijke tijdperiode door, en het instrument laat zich dat met gemak aanmeten.

Wat een orgel! Ik kan me na de eerste tien maten van Pachelbel niet beheersen en ‘zap’ eerst even door de stukken heen: wat voor klankwereld heb ik voor me liggen? Een orgel met direct, maar ook licht zuchtend aansprekende prestanten, subtiele fluiten, stralende tongwerken, een mooi donker plenum… Een orgel met flair. En ik vergeet nog de heerlijk ruimtelijke akoestiek. Eigenlijk vreemd dat er van dit orgel maar zo weinig opnames zijn!

Dat het een orgel met allure betreft weet Zwart buitengewoon goed uit te buiten: tijdens het luisteren vallen we van de ene fraai gekozen registratie in de andere. Zwarts spel kenmerkt zich naast fraaie registratiekeuze door goed gekozen tempi, functionele maar zeer afwisselende articulaties en haarfijn toucher en een prachtige agogiek. Geïnspireerd spel, een man die weet wat hij doet.

Is er nog iets aan te merken op deze cd? Ik kon niets ontdekken. Deze cd kan zo mee op vakantie! [KOOS VAN ’T HUL]

Jaap Zwart – Grote Kerk – Harderwijk

Preludium, Fuga en Ciacona (Pachelbel); Koraal ‘Es ist das heil uns kommen her’ (anon.); Aria variata in a, BWV 989 (Bach); Allemande, Sonate en Carillon (Händel); Fantasie in d, op. 176 (Merkel); Choral ‘Straf mich nicht in deinem Zorn’, op. 58 (Brosig); Fantasie Sonate IV in F (De Lange sr.); Improvisatie over ‘De ware kerk des Heren’ (Jaap Zwart).

Label: tuliprecords.nl

Nummer: TURE185011

Speelduur:

Booklet: 12 pagina’s (NL)

Prijs: € 18,50

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2013 www.orgelnieuws.nl