RECENSIE Jan von Hassel – Couleurs d’orgue

Text Example

advertentieHet motto van de Duitse organist Jan von Hassel (*1974) is ‘Leben für die Musik, nicht von der Musik’. Trouw aan dit motto verkoos hij na de middelbare school een rechtenstudie boven een conservatoriumopleiding. Momenteel werkt hij als advocaat te Regensburg. Daarnaast geeft hij regelmatig concerten in binnen- en buitenland.

Ondanks het ontbreken van een conservatoriumpapiertje zit het met de muzikale Ausbildungvan Von Hassel wel goed. Hij kreeg zijn eerste orgellessen van Hans Peter Reiners en doorliep daarna het Musikgymnasium van de Regensburger Domspatzen, alwaar het curriculum naast de reguliere schoolvakken ook intensief muziekonderricht omvat. Verder volgde Von Hassel talrijke masterclasses op het gebied van improvisatie, onder meer bij Frédéric Blanc, Naji Hakim, Jos van der Kooy en Wolfgang Seifen.

Bij Spektral Records, eveneens gevestigd te Regensburg, verscheen vorig jaar de debuut-cd van Von Hassel, opgenomen in de Parijse Madeleine. Vanwege de herrie van de nabijgelegen metrotunnel kon er alleen tussen één en vijf uur ’s nachts worden opgenomen, maar daaronder heeft Von Hassel bepaald niet geleden: in het cd-boekje noemt hij het nachtelijke musiceren in een pikdonkere Madeleine een van de hoogtepunten in het leven van een orgelspelende advocaat. Ik kan me er iets bij voorstellen.

Von Hassel mag dan geen beroepsmusicus zijn, een rasmusicus is hij zeker. Hij weet hoe je een muzikaal verhaal moet vertellen. Luister naar het obsessieve smeekgebed van Alain of de mysterieuze magiërs van Messiaen. De aanwezigheid van Muffat kan ik niet geheel plaatsen, maar op z’n tijd kan zo’n wat meer romantische benadering me best bekoren.

Wat betreft de improvisatiestijl van Von Hassel geven de namen van bovengenoemde improvisatoren een beetje aan in welke richting gezocht moet worden. Evenwel toont Von Hassel zich geen slaafse imitator van wie dan ook, maar gaat hij zijn eigen creatieve en inventieve gang, toverend met couleurs d’orgue. Vooral de vijftiendelige improvisatie over het Duitse gezang ‘Hilf, Herr meines Lebens’ (EG 419) weet te boeien.

Al met al een fraai cd-debuut van iemand die hoorbaar voor de muziek leeft. [JOOST VAN BEEK]

Couleurs d’orgue

Jan von Hassel aux grandes orgues de la Madeleine, Paris

Litanies (Alain); Toccata undecima (Muffat); Uit ‘La Nativité du Seigneur’: Jésus accepte la souffrance; Les mages; Dieu parmi nous (Messiaen); Toccata pour l’élévation (Giroud); Deux réflexions sur un thème donné (Von Hassel); Improvisations sur un thème donné ‘Hilf, Herr meines Lebens’ (Von Hassel).

Label: Spektral

Nummer: SRL4-10079

Speelduur: 65’11”

Boekje: Duits/Engels, 28 pagina’s

Prijs: € 22,75

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2012 www.orgelnieuws.nl