RECENSIE Jean-Baptiste Dupont / Max Reger volume 2

Na de lovende recensie die deel 1 van deze integrale Reger op Orgelnieuws kreeg, was ik benieuwd naar deel 2. Tot mijn schrik bleek dat echter opgenomen te zijn op het Stahlhuth/Jann-orgel in Dudelange, Luxemburg. Mijn vooroordelen tegen dat instrument zijn door het beluisteren van deze Reger-cd helaas niet weggenomen.

Text Example

advertentieWant opnieuw blijken de grondstemmen te dun, de tongwerken te grof, de vulstemmen te schel en de strijkers te metalig. Het meest vervreemdend vond ik Regers Te Deum uit opus 59 klinken, dat opent met één of andere hogedruktoeter. Erg jammer allemaal, want Duponts interpretaties mogen er zijn. Hij heeft wel kennis genomen van de discussies over het tempo bij Reger, maar laat zich uiteindelijk door zijn muzikale intuïtie leiden. Een mooi voorbeeld is de Melodia uit opus 59, een stuk dat een smakeloze smartlap wordt als het in verkeerde handen valt. Bij Dupont klinkt het zo als het moet zijn: bekoorlijk en breekbaar. De enige kanttekening die ik zou kunnen maken is dat zijn legato-spel soms naar leggiero neigt. Maar verder is het allemaal dik in orde.

In theorie kan ik me bij de keuze van Dudelange voor een Reger-integrale wel iets voorstellen, omdat dit in aanleg Duits-romantische instrument ook neoclassicistische trekken heeft. Juist het hybride karakter van het instrument leidt er echter toe dat je er veel op kwijt kunt, maar er weinig echt overtuigt. Dan hoor ik Reger liever op een groot barokorgel.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het bedieningsgemak de doorslag heeft gegeven bij de keuze voor Dudelange. Want Dupont roemt in het booklet de ‘dynamische flexibiliteit gecombineerd met een modern registratiesysteem dat het de speler mogelijk maakt de aanduidingen van de componist accuraat en met een brede variëteit te volgen’. Ik zou zeggen: huur een paar goede registranten in.

Kortom: heb je ook al –tig opnames uit Dudelange in huis, maar vind je het elke keer weer mooier, schaf dan zeker deze Reger aan.

Max Reger – Intégrale de l’oeuvre pour orgue (2)

Zwölf Stücke, op. 59 (Praeludium, Pastorale, Intermezzo, Kanon, Toccata, Fuge, Kyrie eleison, Gloria in excelsis, Benedictus, Capriccio, Melodia, Te Deum; Phantasie und Fuge in c-Moll, op. 29.

Jean-Baptiste Dupont, orgue Église Saint-Martin de Dudelange (Luxembourg)

Label: Editions Hortus
Nummer: HORT097
Speelduur: 69’39
Boekje: 36 pagina’s (FR/EN)
Prijs: € 23,75

Zie ook:

REDACTIEKEUZE Jean-Baptiste Dupont / Max Reger volume 122/10/2012