RECENSIE Johann Gottfried Walther

Text Example

advertentieDe cd-webshop van Landgoed Gerianna is begonnen zelf ook cd’s uit te brengen. Ab Weegenaar is gevraagd een cd vol te spelen met werken van Johann Gottfried Walther op de drie orgels van de Bovenkerk in Kampen. Deze eersteling mag er zijn. Al was het alleen omdat het hoofdorgel weer eens in zijn volle glorie mag schitteren.

Ik hoor nogal eens van mensen die een concert in Kampen bezocht hebben dat ze het koororgel nog mooier vonden dan het hoofdorgel. Nu wil ik niets afdoen van de schoonheid van het koororgel. Integendeel, dat is een zeldzaam mooi nieuwbouwinstrument. Neem alleen de Hoofdwerkprestant, zoals die zingt in het openingskoraal van de partita ‘Meinen Jesu lass ich nicht’. Of de uitkomende stem in de eerste variatie: Prestant 4’, Gemshoorn 2’ en Quintfluit 1½’, een octaaf lager gespeeld op het Bovenwerk: weergaloos mooi. Imponerend ook, het Hoofdwerkplenum, aangevuld met onder andere de Dulciaan van het Bovenwerk, in de laatste variatie. Maar als ik de slotvariatie van ‘Jesu meine Freude’ op het hoofdorgel hoor met het Hoofdwerk- en Rugwerkplenum en Fagot 16’ van het Rugwerk, dan lopen de rillingen me over de rug. Die sound, die ik uit duizenden zou herkennen! Het is niet vreemd dat de fagottist Weegenaar verliefd is op die Fagot. Ook in de eerste variatie laat hij hem horen, samen met Octaaf 4’ van het Hoofdwerk en de Vox Humana van het Bovenwerk. Grondtonig zonder dat het ergens groezelig wordt. Interessant is dat hij op het koororgel een vergelijkbare registratie gebruikt in de eerste variatie van ‘Ein feste Burg’. Ook prachtig. Stoerder, maar ook minder fijnzijnig. Kortom, Ab Weegenaar grijpt de partita’s van Walther aan de veelkleurigheid van hoofd- en koororgel te etaleren en alleen daarom al is deze cd een absolute aanrader.

Wel vind ik Weegenaars manier van articuleren soms wat kortaf. Ook verstoren zijn versieringen soms de tactus. Maar verder heb ik vooral heel erg genoten van deze cd. Toch betrapte ik mezelf op een wens. De cd eindigt heel verrassend met het voorspel en koraal ‘Was mein Gott will, das gescheh allzeit’, omdat het gespeeld wordt op het kistorgel van Steendam. Een prachtig verstild slot. Maar ook ‘O Gott, du frommer Gott’ wordt op dit instrument gespeeld. Dat vind ik wat teveel eer. In plaats daarvan het ik liever nog een concerto op het hoofdorgel gehoord. Bij voorkeur het eerste Albinoni-concerto, omdat Willem Hendrik Zwart, de voorganger van Ab Weegenaar, dat ook al eens in Kampen heeft opgenomen. Was best ruimte voor geweest. In elk geval op de cd. [DAVID DE JONG]

Johann Gottfried Walther

Ab Weegenaar bespeelt de 3 orgels van de Bovenkerk in Kampen

Hinsz-orgel: Concerto del Signr Telemann LV 136

Steendam Positief: Choralvorspiel: O Gott du frommer Gott LV 45

Hinsz-orgel: Preludio con Fuge in d LV 123

Reil Koor-orgel: Partita: Meinen Jesum lass ich nicht LV 1, Toccata con Fuga in C LV 122, Choral: Ein feste Burg

Hinsz-orgel: Partita: Jesu meine Freude LV 2

Reil Koor-orgel: Concerto del Signr Vivaldi LV 133

Steendam Positief: Choral: Was mein Gott will das gescheh allzeit LV 114

Label/nummer: LG 201301

Speelduur: 70’27″

Booklet: 12 pagina’s (NL)

Prijs: € 19,75

© 2013 www.orgelnieuws.nl