RECENSIE Louis-Claude Daquin – Nouveau Livre de Noëls

daquin nouveau livre de noels

Noëls in de zomer, zitten we daarop te wachten? Kerkmusici zijn dat wel gewend, tijdens de zomerhitte worden vaak al de voorbereidingen getroffen voor het komende kerstfeest. Koren en andere musici hebben immers de tijd nodig om het repertoire in te studeren. Om alvast in de sfeer te komen past een vrolijk kwinkelende Daquin daar dus prima bij.

Text Example

advertentieDe Italiaan Adriano Falcioni, die voor Brilliant Classics al meerdere opnames maakte, heeft dit keer het volledige Nouveau Livre de Noëls van Louis-Claude Daquin ingespeeld, een verzameling van twaalf noëls, waarbij een Hollander dan direct denkt aan de plat gespeelde variaties over ‘Midden in de winternacht’ uit deze verzameling. De rest van de kerstmelodieën kennen we niet, dus spelen we ze niet …

Louis-Claude Daquin (1694-1772) gold in zijn tijd als een wonderkind. Op zijn zesde speelde hij al aan het hof en weer zes jaar later kreeg hij zijn eerste aanstelling als organist. Ook in de jaren daarna bleef hij naam en faam houden, vooral als improvisator. Zijn muzikale nalatenschap is verder beperkt. Hoewel volledig in de Franse traditie staande valt hij toch een beetje weg ten opzichte van een aantal van zijn tijdgenoten. Het is ontspannen muziek, maar niet opzienbarend. Wel weer bijzonder is dat hij dit Nouveau Livre de Noëls ook nog voor andere bezettingen heeft omgewerkt. Voor zover mij bekend zijn daar geen opnamen van. Dat is wel weer jammer.

Adriano Falcioni heeft voor deze opname gekozen voor het instrument van de abdijkerk te Saint-Guilhem-le-Désert, in de buurt van Montpellier. Het is in eerste aanleg in 1782 gebouwd door Jean-Pierre Cavaillé, het positief bleef echter tot 1984 gereserveerd. In dat jaar is de door Cavaillé geplande dispositie alsnog uitgevoerd door Alain Sals. Alhoewel het instrument grootst oogt is het verder van bescheiden omvang, volledig op achtvoets basis. Uiteraard is er een Récit met daarop een Cornet gedisponeerd. Opvallend is dat het instrument over maar liefst zeven tongwerken beschikt, die op deze opname uitgebreid worden gedemonstreerd. Een echt instrument uit de Frans barokke traditie dus.

Geheel in kerststijl opent de cd met klokgelui wat ergens in de verte de kerstnacht lijkt in te luiden, waarna een tongwerkensemble het eerste kerstlied inzet. Hierbij valt op dat Falcioni, weliswaar onberispelijk, maar ook wel erg non-legato speelt, soms bijna op het staccato af. Dat is jammer, want daardoor komen de vele vocale momenten die deze muziek ook kenmerkt niet helemaal tot zijn recht. Zijn voorliefde om veelvuldig de tongwerken te etaleren werkt hierin op een bepaalde manier ook versterkend.

De negende Noël laat echter zien dat het orgel ook over een prachtig fluitenpalet beschikt. Dan wordt Falcioni ook gelijk meer poëtisch. Het instrument lijkt over een wat starre windvoorziening te beschikken, wat de levendigheid niet ten goede komt. Eigenlijk niet heel Frans. Zo af en toe kwinkelen er ook vogeltjes mee die ik overigens in de dispositie niet aantrof, maar wel een aardige toevoeging zijn.

Het is voor mij niet de ultieme opname van de Franse orgelbarok. Daarvoor is Daquin te weinig dynamisch en zijn organist en orgel wat mij betreft een beetje te statisch. Desondanks is het een aangenaam document om je voor te bereiden op het komende kerstfeest, zelfs als de zomer nog in aantocht is.

 


Louis-Claude Daquin – Nouveau Livre de Noëls

Adriana Falcioni at the Orgue Jean-Pierre Cavaillé de l’abbaye de Gellone à St. Guilhem-le-Désert (Hérault)

Livre de Noëls, Op. 2: 1. Noël, sur les jeux d’anches sans tremblant; 2. Noël, en dialogue, duo, trio, sur le cornet de récit, la tierce du positif et la pédalle de Flûte; 3. Noël, en musette, en dialogue, et en duo; 4.. Noël, en duo, sur les jeux d’anches, sans tremblant; 5. Noël, en duo; 6. Noël, sur les jeux d’anches, sans tremblant, et en duo; 7. Noël, en trio et en dialogue, le cornet de récit de la main droite, la tierce du positif de la main gauche; 8. Noël étranger, sur les jeux d’anches, sans tremblant et en duo; 9. Noël, sur les flûtes; 10. Noël, grand jeu et duo; 11. Noël, en récit en taille, sur la tierce du positif, avec la Pédalle de Flûte, et en duo; 12. Noël «Suisse», grand jeu et duo.

Brilliant Classics – 94895, TT 71’01, booklet 12 p. (EN), prijs € 8,99 | klassiek.nl