RECENSIE Ludolf Heikens – Hintsorgel Midwolda

Text Example

advertentieLudolf Heikens bespeelt het Hintsorgel van de Hervormde Kerk te Midwolda

G. Böhm: Praeludium in d-Moll; Vater unser im Himmelreich; Partita ‘Freu dich sehr, o meine Seele’.

J.S. Bach: Concerto in G-Dur, BWV 592; Allein Gott in der Höh sei Ehr, BWV 662; Praeludium und Fuge in e-Moll, BWV 548.

Uitgave: Stichting Hintsorgel Midwolda

Speelduur: 66’17”

Boekje: 32 pagina’s (NL/DU/EN)

Prijs: € 18,50 (incl. verz., zie hier voor bestelinformatie)

Uitvoering: * * * *

Opname: * * * *

Het Oost-Groningse Midwolda heeft de eer het grootste dorpsorgel (33/II/P) van Noord-Nederland binnen haar grenzen te hebben. Het is afkomstig uit de stal van Albertus Anthony Hints. Nee, geen spelfout: op de cartouche boven de speeltafel is de naam van de orgelbouwer op deze wijze gespeld en daarom schrijven de orgelminnende Midwolders hem ook zo.

Het orgel dateert uit 1772 en is nog vrijwel volledig authentiek. Ik kan me voorstellen dat Midwolda trots is op haar orgel: wat een fraai en statig instrument, zowel in uiterlijk als in klank. Lieflijke fluiten, prachtig strijkende prestanten en ronkende tongwerken. Om het met de Stichting Hintsorgel Midwolda te zeggen: dit orgel bezit alle kenmerken om een 18e-eeuws orkest na te bootsen.

Dat is ook de insteek van titularis Ludolf Heikens. Hij presenteert zijn orgel in werken van Georg Böhm en Johann Sebastian Bach en hij doet dat met verve. Vooral zo’n partita is natuurlijk een heerlijk middel om alle kleurtjes uit je orgel te toveren. Mooi is ook de diepzinnige vertolking van Böhms overbekende ‘Vater unser’. In het Praeludium van Böhm en de grote ‘e-Moll’ van Bach klinkt het orgel stoer en voornaam. Kortom, Heikens geeft de luisteraar met deze muzikale rondleiding van ruim een uur een gevarieerd beeld van waartoe hijzelf en zijn instrument in staat zijn.

Het bijbehorende drukwerk is goed verzorgd, al denk ik wel dat een laatste controle nog wat slordigheidjes ongedaan had kunnen maken. Het cd-boekje geeft informatie over het orgel, de organist en de gespeelde werken, inclusief de gekozen registraties. De Stichting Hintsorgel Midwolda heeft met deze nieuwe cd een prima PR-middel in handen! [JOOST VAN BEEK]

© 2010 www.orgelnieuws.nl