RECENSIE Manuel Tomadin speelt Triosonates van Bach in Vollenhove

cd bach trio sonatas manuel tomadin

De triosonates van Bach nemen wellicht de meest bijzondere plaatsen onder zijn orgelwerken in. Technisch zijn ze veeleisend. Daarnaast lenen deze kamermuzikale werken zich ook nog eens uitstekend voor andere bezettingen. Daar hebben we de laatste decennia veelvuldig voorbeelden van kunnen horen. Het is dan ook geen verrassing dat er regelmatig opnames verschijnen van deze overwegend lichtvoetige muziek.

Text Example

advertentieDit keer is de eer aan Italiaanse musicus Manuel Tomadin, die voor deze opname gekozen heeft voor het Nederlandse Bosch/Schnitger-orgel in Vollenhove. Zoals we gewend zijn van Tomadin, kiest hij voor aangename tempi en brengt hij een vocale interpretatie ten gehore. Hij registreert mooi, met vooral een goede balans tussen de klavieren. Het pedaal blijft echter soms wat te veel op de achtergrond. 

Bach-interpretaties zijn altijd een kwestie van persoonlijke smaak. Verwacht hier geen spannende registraties of buitengewone technische hoogstandjes. Sommige critici zouden dit wellicht een brave vertolking vinden, maar persoonlijk heb ik genoten van de prachtige vocale lijnen die Tomadin hier neerzet. Je blijft geboeid luisteren! 

Wie er rustig voor gaat zitten, zal merken dat hij alles uit de kast haalt om het orgel in Vollenhove tot zijn recht te laten komen, van verstilde fluiten bij het lyrische middendeel in de vierde sonate tot een waar plenum in het slotdeel van de zesde sonate. Wat een mooi orgel hebben we in Vollenhove!

Met Bach, Tomadin en Vollenhove krijg je als het ware drie voor de prijs van één, en dat ook nog eens voor een voordelig tarief. Een goede investering!

J.S. Bach Trio Sonatas – Manuel Tomadin

Trio Sonatas BWV 525-530

Manuel Tomadin, A. Bosch/F. C. Schnitger-orgel (1686/1720), Grote Kerk, Vollenhove

Brilliant Classics – 96438, TT 79’53, opname 10/2021, prijs € 11,99 (ook streaming) | brilliantclassics.com