RECENSIE Marchand door Frédéric Désenclos

Text Example

advertentieIn de serie ‘Tempéraments’ verscheen een cd met de complete orgelwerken van Louis Marchand, gespeeld door Frederic Desenclos op het orgel van de voormalige kathedraal van Sarlat. Radio France wil met deze serie meer aandacht richten op historische orgels, zowel solistisch als in ‘context’ met andere instrumentalisten/vocalist. Ik neem dat aan men zich hierbij richt op de gemiddelde liefhebber van (klassieke) muziek en niet zo zeer op de doorgewinterde orgelliefhebber. Het geheel is fraai uitgevoerd in met een beknopt booklet.

Het oeuvre voor orgel van Marchand bestaat uit zo’n vijftig werken die tijdens zijn leven niet zijn uitgegeven. Hiervan zijn 32 werken op deze cd opgenomen: het ‘Premier Livre’, de ‘Grand dialogue’, de Suites in F, A en C. Hoewel deze opname dus niet de complete werken bevat, biedt de keuze een uitstekende dwarsdoorsnede van Marchands oeuvre.

Het orgel in de Cathédrale Saint-Sacerdos in Sarlat (Dordogne) werd rond 1752 gebouwd door Jean-François l’Epine, een leerling van Dom Bedos. Het heeft de revolutie en de twintigste eeuw redelijk ongeschonden overleefd, zo’n tachtig procent van het pijpwerk is nog origineel. In de periode 2001-2005 werd het orgel door Bertrand Cattiaux een gerestaureerd.

De uitvoering door Frédéric Désenclos is subliem. Het meest opvallend is de enorme rust die van zijn spel uitgaat. De plein-jeu-delen zijn gedragen en statig met veel aandacht voor de harmonieën zonder dat de beweging uit balans raakt. In de récits luister je hier naar een verteller, met een prachtige, bijna dichterlijke frasering en articulatie. Nergens haast, nergens het gevoel (zoals dat helaas zo vaak bij barokorkesten te bespeuren valt) dat het sneller moet dan de concurrent. Er lijkt een perfecte balans tussen ritmische vrijheid en stabiliteit in metrum, steeds genuanceerd en natuurlijk. Geen opdringerig maniërisme, maar rust en (schijnbare) eenvoud die je als het ware de muziek intrekt.

Vijftig jaar na de eerste Marchand-opnames door Michel Chapuis, voert Désenclos hier een bijzonder geslaagd hernieuwd pleidooi voor de waardering van het orgelwerk van Louis Marchand. Vergeet even die (valse?) anekdote over Marchand en Bach. Ga zitten en luister … [HENNIE VAATSTRA]

Louis Marchand – Oeuvres pour Orgue

Frédéric Désenclos, Orgue J.-F. l’Epine (1752) de la Cathédrale Saint-Sacerdos de Sarlat.

Premier livre d’orgue (1740); Suite en Fa (livre II); Grand dialogue (livre III, 1696); Suite en la (livre II); Suite en ut (livres II, IV et V)

Label: Tempéraments / Radio France

Nummer: TEM310040

Speelduur: 72’52

Booklet: 16 pagina’s (EN/FR)

Prijs: € 22,75

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2013 www.orgelnieuws.nl